În data de 21 martie, Protopopiatul de Orhei, în colaborare cu Sectorul Sinodal pentru Studii și Sectorul Sinodal pentru Activitate Misionară Antisectară și Antischismatică, a demarat un șir de Conferințe și mese rotunde cu tinerii din raionul Orhei întru apărarea valorii vieții, a familiei și a femeii în societatea modernă. 

Prima dintre gazdele Conferințelor a fost Liceul Onisifor Ghibu, din orașul Orhei, unde tinerii l-au avut drept oaspete de onoare pe Prea Cucernicul Părinte Protoiereu Vasile Ciobanu, care are mai bine de 600 de întâlniri cu tinerii din R. Moldova.

În cadrul întâlnirii, tinerii au avut ocazia să se familiarizeze cu mai multe subiecte, legate de viață, familie, copil, avort, educație tratate din punct de vedere creștin ortodox. Un subiect aparte a constituit și statistica alarmantă a avorturilor din R. Moldova, care din păcate este suficient de tulburătoare!

Notă informativă! Conform Biroului Național de Statistică, în anul 2012 au fost înregistrate 37 de avorturi la 100 de copii nou-născuți. În aceste condiții, Republica Moldova este printre țările cu cea mai mare rată a avorturilor din lume, de 3 ori mai mare decît a unor țări precum Austria, Belgia, Germania, Franța, Olanda, Elveția, de 2 ori mai mare decît a unor țări precum Albania, Serbia, Spania, Croația, Bosnia. În aceste condiții, nu este de mirare că anual este înregistrat un spor negativ al populației, însoțit de un proces rapid de îmbătrînire și scăderea populației apte de muncă.

În Republica Moldova, a cărei populație actuală este de circa 3.600.000 de locuitori, statisticile arată că din 1960 pînă în 2014 au fost înregistrate 2.098.099 de avorturi. În realitate numărul acestora este probabil de 2-3 ori mai mare – de exemplu, să nu uităm și de femeile migrante, aflate în străinătate, ale căror avorturi nu sunt înregistrate în țară. Chiar și luînd în considerare doar numărul avorturilor înregistrate în spitalele din țară, Moldova se află pe locul 11 în lume în privința raportului număr de avorturi / populația țării, cu un procent de 51,6%.

Sincere mulțumiri Părintelui Vasile Ciobanu pentru informațiile relevante la subiect. Sincere mulțumiri și Administrației Liceului Onisifor Ghibu, care ne-au găzduit cu multă căldură!

Preot Iulian Rață

Președintele Sectorului Sinodal pentru activitate Misionară, Antisectară și Antischisamtică