Coroana a fost adusă cu trenul pe relația redeschisă Suceava – Dornești – Rădăuți – Putna. La sosire, Părintele stareț Melchisedec Velnic a binecuvântat redeschiderea gării și a căii ferate și a rostit rugăciuni de călătorie.

Au urmat mai multe luări de cuvânt din partea reprezentanților CFR și a celor care au făcut posibilă redeschiderea căii ferate căii ferate Dornești – Rădăuți – Putna.

La final s-a adresat celor prezenți la eveniment Arhim. Melchisedec Velnic, care a motivat redeschiderea relației spre Putna întrucât ea „ea este de interes național”.

„Putna este de interes național. Aici este Ștefan, este cel mai mare român, aici ne regăsim, «aici învățăm să gândim, să cugetăm, dar să și ne rugăm românește»”, a spus părintele stareț citând o notiță din cartea de impresii a mănăstirii.

În continuare, coroana a fost dusă la mănăstire și așezată pe mormântul Sfântului voievod.

Coroana Sf. Ștefan a fost reconstituită după reprezentări originale vechi în consultare cu istorici renumiți. Aceasta a fost realizată din argint aurit, rubine, smaralde, turmaline, granate și perle.

Înainte de aducerea ei la Putna, replica coroanei Sf. Ștefan a fost binecuvântată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Paraclisul „Sf. Gheorghe” Reședinței Patriarhale.

www.basilica.ro