?

0
0

Doamne ajută! Într-o seară am participat la o cateheză de la mănăstirea Radu Vodă din București, iar părintele care a ținut cateheza a specificat să evităm citirea acatistelor din comerț care sunt scrise de simplii oameni fără a avea binecuvântarea unui arhiereu. Când l-am auzit pe acest părinte m-am amuzat puțin, pentru că nu mi s-a întâmplat să citesc un acatist și să întrezăresc o exprimare neortodoxă, am crezut că exagerează puțin. O persoană a sesizat pe un grup o exprimare care nu e tocmai ortodoxă dintr-un acatist postat pe acest site: http://www.ortodoxia.md/contacte/72-acatiste-inchinate-maicii-domnului/3686-acatistul-maicii-domnului-qvindectoarea-q-. Referirea e făcută la pasajul: „Unele îmbolnăviri provin din radiaţii planetare sau din cauza acţiunii negative a unor persoane, dar ne rugăm pentru ajutor apelând la metodele de vindecare ale Maicii Domnului” și „Persoanele care au descoperiri sfinte, comunicări Dumnezeieşti, ori de la Personalităţile Cereşti, îşi pot lărgi domeniul cunoaşterii şi al vindecărilor de tot felul şi de aceea să spunem aşa” etc. Adevarul că am început să-l citesc și toată exprimarea din acest acatist nu este într-un duh ortodox, chiar e într-un stil New Age. Iertați-mă, dar am o părere prea bună despre site și preoți ca să nu vă aduc la cunoștința și să vă și întreb punctul dumneavoastră de vedere. Să vă lumineze Domnul să ne lămuriți și pe noi.

  • You must to post comments
0
0

Doamne ajută. Vă mulțumim pentru învățături. Părintele are absolută dreptate. Și de aceiași părere suntem și noi. Însă, să vă spunem sincer, noi nu am citit toate acatistele să le facem un test de corectitudine. Multe din acatiste au fost trimise spre publicare și noi nu am făcut alceva decât să publicăm. Sincer să fiu, am observat și eu în unele acatiste cuvinte nu prea potrivite pentru o exprimare ortodoxă. Dar nu am acordat atenție. Vă promit că o să mă apuc personal de Rubrica Acatistelor și o să le verific. Dar va mai fi nevoie de timp de aceea vă rog de mă iertați. Iar celor care le vor citi și nu li se va părea prea potrivite să nu le mai citească și să nu ne aibă de vinovați. O să facem corecția de riguare.

Vă mulțumim pentru ajutor. Și Domnul să-i dea mântuire părintelui pentru păstrarea omului în adevărul absolut. P.S. Și părintele Petru Pruteanu spunea la una din conferințele sale că nu e prea deacord cu unele ritualuri din cadrul Ortodoxiei(printre cele amintite erau și unele Acatiste): par a fi unele care s-au strecurat, dar numai prin credința excesivă a unora. Trebuie să ținem totul sub control.

Cu râvnă întru Domnul
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.