Divorţ sau nu?

0
0

Sărut mâna, părinte! Am şi eu o mare durere în suflet legată de comportamentul soţului meu. Ne-am cunoscut prin prieteni comuni şi am avut timp de doi ani o relaţie la distanţă, el muncind în străinătate. Era un tip serios, foarte muncitor şi m-a copleşit cu atenţii şi insistenţele lui. Am hotărât să merg la el şi să ne întemeiem o familie. Ajungând acolo m-am integrat imediat în grupul de prieteni, în muncă mă simţeam bine şi nu am observat unele trăsături mai puţin plăcute ale soţului meu: îmi vorbea urât mai ales de faţă cu alţii, mă jignea şi a şi dat în mine la un moment dat. De fiecare dată când m-am gândit să-l părăsesc îmi veneau în minte trăsăturile lui bune şi mă gândeam ca e doar rău de gură. Dupa încă un an ne-am căsătorit, eu sperând că Taina Sfintei Cununii să ne ajute să depăşim neînţelegerile şi să ne unească cu adevărat. La un an de la căsătorie am rămas însărcinată şi am născut un prunc sănătos şi cuminte, lumina ochilor noştri. Problema mea a început imediat după ce am născut. Soţul s-a schimbat enorm. A început să mă dispreţuiască şi să mă jignească cu tot ce îi venea în minte. Nu mai avea ochi decât pentru micuţ. Eu eram în plus. Nu am mai putut suporta situaţia şi jignirile şi am plecat o perioadă cu copilul acasă, în România. De acolo am început să îi scriu, să îl sun şi să încerc pe cât posibil să ne împăcăm. M-am întors la el cu copilul şi din păcate situaţia continuă. Se poartă foarte frumos cu cel mic, dar cu mine oribil. Îmi spune tot timpul să plec şi că el nu m-a chemat înapoi. Sunt foarte dezamăgită şi nu ştiu ce e de facut? Nu vreau ca copilul meu să aibă un asemenea exemplu de comportament, să mă jignească şi el mai târziu sau să facă la fel în familia lui. Deşi în străinătate, noi încercăm amândoi să ţinem cât mai aproape de biserica ortodoxă şi mergem de câte ori este slujbă, el e credinicios, vine la biserică, dar nu se rogă şi nu ţine post.

  • You must to post comments
0
0

Hristos e lumina care luminează tuturor. E dureroasă situația. Dar simt că e lipsa credinței. Nu încercați să vă găsiți hrana sufletească în relația voastră. Oare de ce credeți că părintele Teofil Pârâianul spunea tinerilor să lase loc între ei și pentru Hristos. Nu când dați de greu trebuie să alergați la Domnul. Nu după ce se construiește casa pe nisip se aleargă la inginer spre a cere temelie tare, ci înainte de a începe casa. Tinerilor, întemeiați familia cu memrbi sănătoși și vrednici de familii creștine puternice. Chiar dacă sunteți îndrăgostiți în mădulare mai slabe, întărițivă unii pe alții întru Hristos și numai apoi faceți pasul spre Căsătorie. Să nu credeți că această Taina va rezolva neajunsurile voastre. Ea vă leagă și vă unește însă neajunsurile și slăbiciunile vă aparțin. Mergeți la doctor spre vindecare și apoi spre întărire. Iar în cazul dumneavoastră vă spun: Nu alergați la judecători să vă divorțeze. Căci o să ajungeți în fața Judecătorului suprem și veți răspunde pentru aceasta. Nu divorțul este îndreptarea situației. Nu e bine ce a fost între voi. Însă încercați să puneți totul într-un sac și să mergeți cu soțul la un duhovnic iscusit, care să vă poată spune cum e mai ușor și mai frumos de trecut pe drumul familiei. Aveți nevoie de aceasta. Deci nu prin sfaturile noastre vă veți vindeca, ci prin îndemnul de a merge la un duhovnic. Sunt mulți duhovnici care încurajează divorțul în cazuri în care nu se mai poate face nimic. Eu nu sunt pentru această lașitate. Fiecare va da răspuns în fața lui Dumnezeu pentru ceea ce spune. Eu sunt de părerea Cuviosului Paisie Aghioritul: „Să luptăm pentru menținerea familiei chiar și cu prețul vieții și vom ajunge să ne odihnim în loc binemirositor iar sufletul îl vom da Creatorului”. Deci de divorț ni nu amintesc. Luptați. Există salvare.

Dumnezeu va cere de la cei căsătoriți crucea căsătoriei. Iar lașii vor fi ca și sinucigașii. Căci în urma divorțului putem spune că se insinuiază la viața celuilalt, deci pare a fi un omor moral, si nu e mai ușor decât o sinucidere.

Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.