Mânia şi bârfa

0
0

Vă rog spuneţi-mi cum să fac să scap de aceste patimi care îmi scârbesc sufletul???  Vă rog din inimă sfătuiţi-mă, mă mânii din orice, pe bieţii părintii, pe frate, pe soţ îl fac cum îmi vine la gură şi parcă nu pot să mă opresc, parcă nu sunt eu, îmi dau seama ce fac şi îmi pare rău, dar ştiţi pilda aceea cu cuiele, rămân urme, degeaba le mai scot din lemn, iar bârfa mi se pare odioasă, dar la serviciu toate femeile fac acest lucru şi stau între ele, nu vă mai zic că sunt şi bărbaţi care fac acest lucru, cum să scap??????

  • You must to post comments
0
0

Dacă nu vreți să vă mânieți, Domnul i-a răspuns așa Sfântului Paisie: nu judeca pe nimeni, nu urî pe nimeni, nu dori nimic și nu te vei mai mânia. Cât despre bârfă – urât lucru. Închipuiți-vă că la orice bârfă făcută aproapelui, batjocoriți pe îngeri și pe sfinți. Căci doar nu știți cine din el va deveni înger și doar toți creștinii-ortodocși poatră-n suflet Har de la sfântul botez, chiar dacă e puțin, deaorece se duce o viață păcătoasă. Dar sunt și oameni care au mai mult har în ei și deci dvs bârfind, sunteți ca diavolul care cârtește și batjocorește pe Dumnezeu. Vă place în ce vă transformați?! Oare nu știți că viața e scurtă și până mâine e mult dacă ajungi, ce veți răspunde Domnului de vă va găsi moarte în cele ce faceți acum?! Au nu vă veți mușca limba și mâinile atunci?! Dar de ce să aștepți: mușcați-o de pe acum, că mare lucru veți face și vă veți câștiga sufletul, alungându-l pe urât care a pus stăpânire pe dvs și râde de se prăpădește. Înainte de a face sau răspunde ceva, și de vă vine s-o faceți imediat cu iuțime și răutate: mușcați limba și spuneți în gând incontinuu, ținându-vă mintea în aceste cuvinte: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătoasa. Faceți așa până când veți simți cum vine liniștea și pacea în suflet, apoi înainte de a răspunde sau a face ceva, puneți înainte cuvântul: Doamne. Deci în modul următor: Doamne, să vorbesc acum pe colega mea, ți-ar place? Ori: Doamne, să-l îjur pe bărbatul meu, îți place, s-o fac? Și tot așa la fiece gând și să vedeți cum se trag  înapoi cele ce vin din partea răului, dar poate și a dvs, căci aveți păcate nespovedite sau în care persistați. V-aș recomanda să vă spovediți cât mai des și mereu în gând cu rugăciunea inimii, și cu sfatul duhovnicului și ajutorul Domnului vă veți domoli firea.

„Pune Doamne, strajă gurii mele şi uşă de îngrădire, împrejurul buzelor mele. Să nu abaţi inima mea spre cuvinte de vicleşug, ca să-mi dezvinovăţesc păcatele mele” (Psalmul 140 al lui David)

Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.