psaltirea

0
0

Bună ziua, părinte citesc psaltirea, dar vreau să vă întreb de ce nu înţeleg unele catisme cum trebuie să citesc să le înţeleg, eu le citesc încet, dar tot nu înţeleg? E păcat mare? Eu mă străduiesc să înţeleg dar…Mulţumesc.

  • You must to post comments
0
0

Psaltirea se citeşte încet, cu multă luare aminte, fără grabă şi cugetând mereu, pentru a se înţelege şi cu mintea cele citite. Nu este păcat că nu înţelegeţi careva fragmente din ea, căci e prea limitată mintea nostră ca să ajungă la înţelegerea tuturor adevărurilor ascunse, dar pentru străduinţa noastră, pentru credinţa şi dragostea cu care vă apropiaţi, veţi primi de la Domnul şi pătrunderea în aceste adevăruri. Doar nu este o simplă carte pe care aţi citit-o o dată, aţi înţeles-o şi aţi pus-o de o parte. De folos este ca înainte de a citi din Biblie şi deci şi din Psaltire de rostit rugăciuni pentru luminarea minţii şi dobândirea unei puteri de înţelegere corectă a celor ce se citesc. Iată câteva din aceste rugăciuni.

 Străluceşte în inimile noastre, Iubitorule de oameni Doamne, lumina cea neînserată a cunoştinţei dumnezeirii Tale şi deschide ochii cugetului nostru spre cunoaşterea evanghelicelor Tale propovăduiri; pune întru noi şi frica de fericitele Tale porunci, ca poftele trupeşti cu totul călcându-le, viaţă duhovnicească să petrecem, toate cele ce sunt spre plăcerea Ta cugetându-le şi făcându-le. Că Tu eşti luminarea şi sfinţirea şi mântuirea sufletelor noastre şi Ţie slavă înălţăm: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, deschide ochii şi urechile inimii mele ca să aud cuvintele Tale şi să înţeleg şi să fac voia Ta, Doamne, că nemernic sunt eu pe pământ. Nu ascunde de la mine poruncile Tale, ci deschide ochii mei ca să înţeleg măririle din Legea Ta. Căci către Tine nădăjduiesc Dumnezeul meu, că Tu îmi vei lumina inima. Amin. (Sf. Ioan Gură de Aur)

Doamne, dă-mi să primesc simţirea puterii celei din cuvintele Scripturii (Psaltirii). Amin. (Sf. Isaac Sirul)

Aşa să vă ajute Dumnezeu. 

Prot Victor Mihalachi

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.