Medvedev va direcţiona religia, către tineri
Cu scopul de a infiltra valorile morale şi religioase în mijlocul tineretului, Preşedintele Medvedev va conduce personal Consiliul pentru Cooperare cu Asociaţiile Religioase. Vor participa preşedintele Consiliului Muftiilor, Ravil Gajnutdin, rabinul şef Berl Lazar şi preşedintele budiştilor tradiţionalişti, Damba Aiuseev.
Delegaţia ortodoxă va avea cea mai extinsă reprezentare şi îl va include pe însuşi Patriarhul Chiril, episcopii metropolitani Juvenalij şi Clement, Arhiepiscopul Aleksander, şeful departamentului pentru tineret, rectorul Academiei Teologice din Moscova, Evgenij şi episcopul Feofilakt, şeful cooperării cu asociaţiile religioase din Moscova.
Şeful de la Kremlin a afirmat că tinerele generaţii trebuie să îşi redescopere rădăcinile religioase după „taierea” acestora, în timpul erei sovietice. Pentru preşedinte, lipsa punctelor de referinţă morale afectează, în special, grupa de vârstă 14-30 ani, care reprezintă o pătrime din totalul populaţiei.
În Anul Tineretului, care se sărbătoreşte în 2009, statul doreşte să dezvolte o politică a tinerilor, mai eficientă, profitând de colaborarea asociaţiilor religioase atât la nivel federal cât şi regional, şi continuând cooperarea deja stabilită în zona familiei.
Pentru diverşi comentatori şi experţi, afirmaţiile lui Medvedev asupra importanţei religiei în viaţa ţării şi implicarea sa directă cu diverşi reprezentanţi ai confesiunilor tradiţionale demonstrează intenţia Kremlinului de a înainta în relaţiile dintre stat şi Biserica Ortodoxă, de a-l confirma pe Patriarhul Moscovei ca punct de referinţă pentru toate religiile din Federaţie şi de a conferi o valoare politică puternică poziţiei acestuia.
Diaconul Andrei Kuraev, un teolog renumit şi foarte influent, a numit intensificarea relaţiilor dintre stat şi Biserica Ortodoxă o „reluare a armoniei bizantine”.
Dar, în timp ce între Patriarhat şi Kremlin pare să fi început o cooperare trainică, situaţia este diferită pentru multe dintre celelalte religii existente în Federaţie. În februarie, avocatul general al Federaţiei a trimis comitetului administrativ al Martorilor lui Iehova o scrisoare în care ii acuza pe membrii comunităţii ruse de „violarea legii”, „abţinere de la serviciul militar” şi „izolare socială”, comportamente care evocă „atitudini negative în acea parte a populaţiei din interiorul confesiunilor tradiţionale rusesti”.
Reprezentanţii Martorilor lui Iehova au respins acuzaţiile şi spun că acesta este ultimul act de violenţă împotriva lor din partea autorităţilor. Apelând la Constituţia Rusiei şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, ei se plâng în privinţa violării sistematice a libertăţilor lor religioase şi a drepturilor civile, care până acum a condus la deschiderea a mai mult de 45 de proceduri legale împotriva comunităţilor lor, raspandite in toată ţara.
Martorii lui Iehova resping acuzaţiile de sectarism venite din partea autorităţilor ruse şi răspund prin denunţarea arestărilor ilegale, confiscărilor, percheziţiilor şi detenţiilor asupra credincioşilor şi a proprietăţilor lor.
Bine ei, în Rusia, dar ce facem noi, în Moldova, cu Martorii lui Iehova?
www.lacasuriortodoxe.com

товары +для туризма