Albumul „Crucea”, lansat în Duminica Floriilor
Editura TRINITAS a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a lansat în Duminica Floriilor, la Librăria „Avant-garde” de pe str. Lăpuşneanu din Iaşi, albumul de fotografie „Crucea”, al cărui autor este Violeta Radu, artist-fotograf, membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Asociaţiei „Ars Continua” din Iaşi. Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a fost moderat de Cătălin Jeckel, directorul Editurii TRINITAS, care a remarcat faptul că albumul „Crucea” „este inedit deoarece, pornind de la contemplarea crucii în situaţii concrete în gesturile liturgice ale omului obişnuit, în zborul păsărilor, în legume şi arbori, naşte în noi bucuria sfântă a Învierii, a regăsirii noastre cu Dumnezeu pe Cruce.
Pentru prima dată, fotografiile autoarei nu mai au miros de soluţie de developat, ci-şi însuşesc mirosul ofsetului şi al cernelii tipografice”, a spus Cătălin Jeckel. A urmat o alocuţiune susţinută de pr. prof. dr. Ioan Cristinel Teşu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, care a vorbit despre semnificaţia crucii în viaţa creştinilor. „Nu există om care în viaţa aceasta să nu cunoască necazuri.
Crucea poate lua diferite denumiri. Pentru cineva poate însemna familia, pentru altcineva poate însemna profesia, dar toţi ducem în sufletul nostru astfel de cruci nevăzute. Important este să le găsim adevărata semnificaţie, să le legăm totdeauna de Crucea lui Hristos”, a explicat pr. prof. dr. Ioan Cristinel Teşu. Criticul de artă Valentin Ciucă a menţionat în cuvântul său faptul că „semnul crucii este cel mai vechi şi cel mai frecventat din toată simbolistica lumii”. Violeta Radu, autoarea albumului „Crucea”, a oferit tuturor celor prezenţi la lansare câte o floare, după care a ţinut să mulţumească tuturor celor prezenţi, amintind în acelaşi timp de expoziţia organizată pe 14 septembrie 2008 în beciul Mănăstirii Galata din Iaşi.
„Este foarte multă lume căreia ar trebui să-i mulţumesc. Trebuie să mulţumesc Editurii TRINITAS pentru că a fost receptivă la realizarea acestui proiect. Când am făcut expoziţia de fotografie la Mănăstirea Galata, nu m-am gândit niciodată că voi scoate un album”, a mărturisit Violeta Radu.
www.ziarullumina.ro