Suedia a adoptat legi care să permită căsătoria gay în biserică
Parlamentul a adoptat astăzi, cu o largă majoritate de voturi, o lege care va intra în vigoare la data de 1 mai, şi care să permită homosexualilor să se căsătorească, în temeiul legii civile sau religioase. Parlamentul a adoptat, miercuri 1 aprilie 2009, Legea cu privire la căsătoria neutră din punct de vedere sexual.
Dintre cei 349 de parlamentari, 261 au votat în favoare, 22 contra, iar 16 s-au abţinut să voteze, în timp ce 50 au fost absenţi.
În Suedia, în prezent, cuplurile heterosexuale pot alege să se căsătorească la primărie sau la biserică, în timp ce cuplurilor homosexuale unirea le era permisă, începând din 1995, doar printr-un „parteneriat”, stabilit ca fiind legal, printr-o ceremonie civilă. Suedia, deja pionieră în domeniul dreptului la adopţie, pentru cuplurile homosexuale, va deveni prima ţară care autorizează oficierea „căsătoriilor” gay în sânul unei biserici majoritare.
Biserica Luterană, separată de stat încă din anul 2000, a propus deja, începând din ianuarie 2007, o binecuvântare a „uniunii” pentru cuplurile homosexuale. Această biserică, în care 74% dintre suedezi sunt membri (conform recensământului din 2007), a declarat astăzi că ea susţine această nouă legislaţie, dar va trebui să aprobe această lege în Sinodul din luna octombrie.
Pastorii au dreptul, cu titlu individual, sa refuze oficierea unui „mariaj” homosexual, numai că Biserica trebuie să aibă posibilitatea de a găsi un alt preot pentru ceremonie. Această clauză a fost pronunţată de activiştii apărători ai homosexualităţii, care o văd ca pe un „drept legal, de nediscriminare.”
Şase dintre cele şapte partide politice au fost în favoarea acestei legi. În mijlocul coaliţiei guvernamentale de centru-dreapta, doar Partidul Creştin-Democrat s-a opus utilizării cuvântului de „căsătorie” pentru unirea homosexualilor, spre deosebire de alte trei partide, din majoritate sau opoziţie, şi de Partidul Social Democrat, principala formaţiune din ţară. În regiunea nordică, Parlamentul Norvegian a adoptat, înca din iunie 2008, o lege care să permită „mariajul” gay şi să autorizeze Biserica Luterană Protestantă sa oficieze uniunea dintre homosexuali – această biserică reprezentând religia de stat din Norvegia.
www.lacasuriortodoxe.com