Dialogul interreligios este calea către pace
În al doilea discurs public al său în Israel, Papa Benedict al XVI-lea a susţinut importanţa dialogului interreligio s în căutarea păcii. Papa a afirmat aceasta în cadrul unei recepţii găzduite de preşedintele Shimon Peres la palatul prezidenţial din Ierusalim, în prima zi a vizitei sale în Israel, care constituie a doua etapă a pelerinajului în Ţara Sfântă, din 8-15 mai 2009. În timpul vizitei de curtoazie, Pontiful a plantat în mod simbolic un măslin în grădina palatului, în prezenţa a numeroşi lideri politici şi religioşi. După aceea, a existat un moment de discuţii spontane între liderul israelian şi Sfântul Părinte.
Papa Benedict al XVI-lea s-a adresat apoi celor prezenţi, afirmând că pacea este mai presus de toate un dar divin pe care îl găsim atunci când îl căutăm pe Dumnezeu „cu toată inima noastră”. El a arătat că „contribuţia particulară a religiilor la căutarea păcii stă în primul rând în căutarea din toată inima, unită, a lui Dumnezeu”. Papa a adăugat: „Prezenţa dinamică a lui Dumnezeu este cea care ne atrage inimile împreună şi asigură unitatea”. El a declarat că securitatea „vine din încredere şi se referă nu doar la absenţa ameninţărilor ci şi la sentimentul de calm şi încredere”. „Securitatea, integritatea, dreptatea şi pacea”, a spus Pontiful, sunt inseparabile „în planul lui Dumnezeu pentru lume.”
„Nici o persoană, familie, comunitate sau naţiune nu este scutită de datoria de a trăi în dreptate şi de a lucra pentru pace. Aud strigătul acelora care trăiesc pe acest pământ, strigăt după dreptate, pace, respect pentru demnitatea lor, pentru o securitate durabilă, o viaţă zilnică liberă de teama de ameninţări exterioare şi de violenţă fără sens. Şi ştiu că un număr considerabil de bărbaţi, femei şi tineri lucrează pentru pace şi solidaritate prin programe culturale şi prin iniţiative pline de compasiune şi practice; îndeajuns de umili pentru ca să ierte, ei au curajul de a îmbrăţişa visul care este dreptul lor”.
Catolica.ro