Condamnarea noii legi italiene privind migranţii
Secretarul Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Migranţilor şi Itineranţilor condamnă o nouă lege italiană care face din migraţia nereglementară o infracţiune. Arhiepiscopul Agostino Marchetto a făcut aceasta într-un articol intitulat „Comentarii asupra noii legi italiene privind securitatea publică”, publicat în 14 august 2009 în revista britanică „Jurist”. El s-a referit la o lege aprobată luna trecută de parlamentul italian, care reglementează imigraţia şi dă îndrumări cu privire la străinii prezenţi deja în ţară.
Vorbind despre controversa din jurul noii legi, prelatul a arătat că opinia publică a fost formată în cea mai mare măsură „de relatări din mass-media despre crime atroce comise de străini, exacerbând sentimentele de nesiguranţă, teamă şi chiar xenofobie între italieni”. Cu toate acestea, a continuat Arhiepiscopul, „cei care beneficiază de serviciile imigranţilor, în îngrijirea copiilor şi a bătrânilor, în muncile menajere sau alte munci de jos pe care tot mai puţini italieni sunt dispuşi să le facă, susţin că li se face o nedreptate nerelatându-se şi aceste aspecte”.
Astăzi, a explicat el, oamenii îşi părăsesc ţările de origine din cauza „războaielor, a violenţei, a violării drepturilor omului, sau a foametei şi a altor catastrofe naturale sau produse de mâna omului”. Arhiepiscopul Marchetto a afirmat că guvernele trebuie să acţioneze împotriva celor care alimentează aceste probleme în ţările de origine, în loc să îi atace pe cei care sunt împinşi să plece din casele lor. Această nouă lege italiană, a explicat prelatul, a „transformat migraţia nereglementară într-o infracţiune, în locul breşei administrative care exista”.
Repercusiunile acestei legi, a declarat Arhiepiscopul, includ dificultatea crescută pentru migranţi în a găsi o locuinţă, deoarece „oricine închiriază un apartament persoanelor aflate în aceste condiţii riscă să ajungă la închisoare”. El a adăugat că va fi „dificil dacă nu imposibil” pentru acele persoane să trimită sume de bani acasă, ceea ce va spori sărăcia acelor ţări care se bazează pe ajutor. Arhiepiscopul Marchetto şi-a exprimat îngrijorarea privind implicaţiile pentru familie, incluzând faptul că migrantul ilegal nu poate fi înregistrat ca părinte al unui copil care ar putea avea statut legal în Italia.
Această nouă lege face dificilă pentru migranţi căsătoria, chiar şi cu cetăţeni italieni. „Problemele privind căsătoria sunt deosebit de sensibile pentru Biserica din Italia, datorită recunoaşterii civile a căsătoriilor religioase”. În plus, migranţii vor fi prudenţi în a apela la medici care ar putea să îi predea autorităţilor, punând astfel în pericol „nu numai sănătatea lor ci şi pe cea a celor din jurul lor, inclusiv italieni”. Prelatul a recunoscut că „statele au dreptul de a controla graniţele lor şi de a se asigura că nu sunt un loc facil de intrare pentru criminali”. Totuşi, dreptatea şi solidaritatea trebuie să meargă mână în mână. „Binele comun naţional, în orice caz, trebuie să fie analizat în contextul binelui comun universal”.
www.catholica.ro