Vaticanul a promulgat legea privind convertirea colectivă a anglicanilor la catolicism
Vaticanul a anunţat, luni 9 noiembrie 2009, promulgarea Constituţiei Apostolice, care va permite convertirea colectivă la catolicism a tradiţionaliştilor anglicani dezamăgiţi de evoluţiile recente din biserica lor.
Textul, semnat de Papa Benedict al XVI-lea, şi publicat în urmă cu câteva ore de Vatican, instituie o structură „canonică” specifică, „prin care sa se răspunda numeroaselor cereri primite de Biserica din Roma, de la grupuri de preoţi şi credincioşi anglicani, aflate in diferite părţi ale lumii”.
De fapt, această deschidere, anunţată în data de 20 octombrie 2009, este deosebit de importantă pentru anglicani, care se opun evoluţiilor din Biserică, incluzând hirotonia femeilor şi binecuvântarea căsătoriilor homosexuale.
„Constituţia apostolică”, nume dat celor mai importante legi ale Bisericii, este un cadru care stabileşte principiile acesteia.
Celibatul preoţilor trebuie să fie respectat, dar convertirea anglicanilor deja căsătoriţi va fi examinată „de la caz la caz”, prevede noul text.
Credincioşii de rând, anglicani, care doresc să intre în Biserica Catolică, trebuie „să demonstreze acest angajament în scris” şi să adere la Catehismul „specific Bisericii Catolice.”
Cu toate acestea, ei pot să păstreze Liturghia „proprie tradiţiei anglicane”.
Foştii anglicani vor fi regrupaţi în „dioceze specifice” (fixate direct de Papă), după modelul diocezelor din armată, „instituite după consultarea conferinţelor episcopale locale”.
Anunţând această deschidere, Vaticanul a amintit un număr de „20 – 30 episcopi şi câteva sute de credincioşi” anglicani, care ar putea reveni de bunăvoie în sânul Romei, la aproape 500 de ani de la schisma anglicană (1534).
www.lacasuriortodoxe.ro