Slujba parastasului la 40 de zile de la mutarea la Domnul a Părintelui Teofil Părăian
Sâmbătă, 5 decembrie 2009, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus va avea loc slujba Parastasului la 40 de zile pentru Părintele Arhimandrit Teofil Părăian, trecut la Domnul în data de 29 octombrie 2009, informează ‘Ziarul Lumina’. Slujba va fi precedată de Sfânta Liturghie care se va oficia de la ora 9.30 de către PS Andrei Făgărăşanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În continuare, de la ora 12.00, se va oficia slujba Parastasului la 40 de zile pentru Părintele Teofil Părăian, slujbă la care va participa IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, PS Andrei Făgărăşanul şi PS Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Părintele Arhimandrit Teofil Părăian, duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, a trecut la cele veşnice în dimineaţa zilei de joi, 29 octombrie 2009, la Spitalul Clujana din municipiul Cluj-Napoca. După o suferinţă de câteva luni, timp în care a fost internat la mai multe spitale din Bucureşti, Deva, Braşov şi Cluj-Napoca, Părintele Teofil Părăian s-a mutat din această viaţă la vârsta de 80 de ani, pe care i-a împlinit anul acesta la data de 3 martie.
Vineri, 4 decembrie 2009, în cadrul emisiunii „Convorbiri duhovniceşti”, difuzată de la ora 21.30 la Radio Reîntregirea, Părintele Sabin Vodă a pregătit o emisiune in memoriam Părintele Teofil, intitulată: „Omul cu mintea în cer şi cu picioarele pe pământ”, care va cuprinde mărturii ale unor ierarhi, duhovnici şi prieteni ai Părintelui Teofil prezenţi la slujba înmormântării de la Mănăstirea Brâncoveanu din data de 31 octombrie 2009.
Dar al lui Dumnezeu, om al bucuriei, bătrân frumos, duhovnic odihnitor de oameni, echilibrat, realist, cu zâmbetul mereu pe chip, părintele Teofil Părăian a fost un om împlinit, un om fericit. Nevăzător, dar luminat, om al rugăciunii, Părintele Teofil şi-a întemeiat viaţă pe credinţă şi cultură.
Părintele Teofil a fost şi rămâne un reper luminos şi sigur, o persoană care a întrupat concret bucuria şi certitudinea credinţei, un propovăduitor al credinţei lucrătoare prin iubire. A fost un ziditor de suflete şi a renăscut pe mulţi la viaţa duhovnicească în Hristos şi în Biserică prin predicile, conferinţele sau îndrumările sfinţiei sale.
A plecat din această viaţă cu nădejdea că Domnul Hristos îl va primii în Împărăţia Sa alături de Maica Domnului şi de toţi sfinţii, pentru că toată viaţa şi-a închinat-o slujirii lui Dumnezeu şi a oamenilor.
Prin mutarea la cele veşnice, Părintele Teofil ne lasă aici o moştenire impresionantă întrupată în viaţa sa, în cuvintele sfinţiei sale, în cărţile, în înregistrările cu predicile, conferinţele sau interviurile realizate în ultimii 20 de ani în toată ţara.
Părintele Teofil Părăian a fost un om al bucuriei, un om care şi-a propus să înmulţească bucuria şi credem că a reuşit cu prisosinţă. Darul deosebit al părintelui Teofil de a vorbi şi mai ales de a aprofunda cuvintele Scripturii şi în special ale Noului Testament, preocuparea pentru cărţile fundamentale ale spiritualităţii ortodoxe, cum ar fi Patericul şi Filocalia, dar şi pentru textele liturgice cuprinse în cărţile de slujbă, l-au făcut să fie iubit şi în acelaşi timp să fie un părinte duhovnicesc cu autoritate şi discernământ.
www.patriarhia.ro