Săptămâna trecută delegaţii celor 47 de ţări reprezentate în Consiliul Europei(CE) au adoptat o declaraţie prin care se stabileşte incompentenţa jurisdicţiei Curţii Europene a Drepturilor Omului(CEDO) în scandalul declanşat în Italia cu privire la prezenţa crucifixelor în şcoli şi instituţiile publice, informează Catholic News Agency.
Declaraţia a fost adoptată în timpul unei întâlniri pentru reformarea activităţii CEDO, desfăşurată la Interlaken, Elveţia şi urmează să fie analizată luna viitoare.Rezoluţia nu răstoarnă decizia luată de CEDO în noiembrie 2009 cu privire la aspectul discriminatoriu prin prezenţa crucifixelor în şcolile italiene, dar documentul adoptat de CE încurajează apelul Guvernului italian împotriva deciziei menţionate.
Votul CE este o consecinţă a unui scandal public declanşat în noiembrie 2009 de plângerea unei italiance atee, care pretindea că prezenţa crucifixelor în sălile de clasă unde învaţă copii ei reprezintă o încălcare a convingerilor ei filosofice. Tot atunci CEDO a decis în cazul Lautsi versus Italia, că afişarea simbolurilor religioase în şcoală este contrară drepturilor părinţilor de a-şi educa copii conform propriilor convingeri şi dreptul copilului de a-şi alege religia neinfluenţat.
Guvernul Italiei a reacţionat dur, instructând instituţiile publice să monteze crucifixe în săli şi birouri dacă acestea lipseau, stabilind şi sancţiuni contravenţionale în caz de nerespectarea deciziei.
Curtea de la Strasbourg nu a solicitat Italiei şi nici nu poate obliga această ţară să elimine simbolurile religioase din şcolile publice, stabilind doar o amendă de 5000 de euro pentru daune morale.
Un fapt interesant este că la începutul lunii ianuarie, Curtea Constituţională de la Roma a emis o decizie prin care afirma supremaţia legii şi tradiţiei italiene asupra sentinţelor CEDO, în cazul în care acestea ar fi în conflict cu Constituţia Italiei.
Potrivit consilierului Organizaţiei juridice americane „Alliance Defense Fund”, Roger Kiska: „decizia surpriză a Curţii de la Roma este un semnal ca Italia ar putea să-şi modifice relaţiile cu CEDO dacă Guvernul va pierde apelul în cazul Lautsi”.
Rezoluţia APCE şi disputa privind jurisdicţia CEDO readuce în discuţie alt caz foarte sensibil aflat pe seama instanţei de la Strasbourg. În această primăvară este aşteptată hotărârea în cazul A, B, C, versul Irlanda. Acesta prevede conflictul dintre protecţia constituţională acordată în Irlanda copilului nenăscut şi un pretins „drept la avort” care de altfel nu există în nici un document internaţional. Apărarea Irlandei se bazează pe incompetenţa a CEDO în domeniu şi faptul că problematica avortului fiind un atribut exclusiv al statelot membre.
Juristul britanic, expert antidiscriminare Neil Addison a avertizat că „problema crucifixelor” ar trebui să fie un avertisment pentru creştinii din Europa asupra felului în care legile drepturilor omului sunt folosite pentru a arunca la marginea societăţii actul de credinţă şi exprimarea lui în public, în ţările UE. Decizia Lautsi este extraordinar de largă care ar putea fi folosită pentru a îndepărta orice simboluri creştine de pe toate clădirile publice din întreaga Europă a mai afirmat Addison citat de portalul LifeNews.com
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost înfiinţată în baza Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în anul 1950, pentru a monitoriza repsectarea acesteie în cele 47 de state membre ale CE. Acesta din urmă fiind un organism distinct de instituţiile Uniunii Europene.
De asemenea, CEDO este distinctă de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene(CJUE), deciziile căreia sunt obligatorii pentru statele membre. Odată cu ratificarea Tratatului de la Lisabona, între cele două istanţe va exista o apropiere mai mare, ceea ce va face ca CJUE să ţină seama de precedentele juridice ale CEDO în materie de drepturile omului.
Incompetenţa CEDO în cazul crucifixelor italiene
Incompetenţa CEDO în cazul crucifixelor italiene
stiricrestine.ro