De interceptările poliţiei din Italia nu scapă nici Papa Benedict al XVI-lea

Suveranul Pontif l-a sunat de patru ori pe şeful Protecţiei Civile, Guido Bertolaso, după cutremurul devastator de anul trecut, soldat cu 300 de morţi. Bertolaso este în centrul unei anchete pentru corupţie privitoare la acordarea de favoruri sexuale şi bani pentru obţinerea de proiecte de reconstrucţie în regiunea L’Aquila, devastată de cutremur în urmă cu 14 luni.

Papa nu este suspectat de niciun delict, dar oficialii de la Vatican sunt furioşi că telefoanele au fost interceptate. De asemenea, s-a aflat că au fost interceptate şi discuţii între secretarul de stat american Hillary Clinton şi Bertolaso.

Papa şi Clinton l-au sunat pe Bertolaso pentru a-şi oferi susţinerea în eforturile de reconstrucţie. Ofiţerii care monitorizau conversaţiile lui Bertolaso au fost uimiţi când au auzit că secretarul Papei, Georg Ganswein, a sunat şi a spus: „Bună ziua. Sfinţia Sa aşteaptă să discute cu dumneavoastră”. Conţinutul discuţiilor nu a fost dezvăluit.

Se estimează că, în ultimii zece ani, 30 de milioane de discuţii telefonice au fost interceptate de poliţie şi agenţiile de informaţii italiene, în diverse anchete. În urmp cu trei ani a fost interceptată o convorbire între premierul Silvio Berlusconi şi şeful unei televiziuni, în cursul căreia premierul îi cerea să li se acorde roluri unor actriţe pe care el le numea „fluturaşii mei”.

Zilele trecute, Senatul a aprobat un vot de încredere pe tema unui prioiect de lege privitor la interceptarea telefoanelor, iar proiectul se va duce acum în Camera inferioară, pentru aprobarea finală. Proiectul reduce drastic justificările pentru interceptări şi sancţionează ca infracţiune publicarea conţinutului discuţiilor în presă. Dacă va fi aprobată, legea prevede că va fi necesară o aprobare specială pentru interceptarea telefoanelor unui membru al clerului sau parlamentar.

www.realitatea.ro