Documentar despre sinuciderea asistată – proiectat în şcolile din Marea Britanie

Un documentar despre sinuciderea asistată se proiectează în şcolile din Marea Britanie. „Doctorul Moarte” (Dr Philip Nitschke), un personaj controversat care susţine eutanasia umană, apare în film demonstrând cum se foloseşte un aparat care face injecţii letale la oameni. Prelaţii Bisericii Anglicane au condamnat filmul ca fiind „o invitaţie la sinucidere”, scrie Daily Mail. Filmul de 20 de minute este folosit drept material de documentare şi dezbatere pentru elevii de 14-18 ani care au optat pentru psihologie la examenele naţionale.
Doctorul Nitschke a ţinut nişte cursuri cu doi ani în urmă în care a vorbit despre metode de sinucidere folosind droguri mexicane sau morfină. Doctorul a fost şi coautor la o carte în care sunt descrise opt metode de eutanasiere pentru bolnavii în stare terminală. Nitschke şi-a pierdut licenţa de practică.
Subiectul este foarte controversat şi dezbătut. Eutanasia înseamnă o metodă medicală de provocare a unei morţi nedureroase unui bolnav incurabil. Eutanasia poate fi voluntară, la cererea sau cu consimţământul pacientului, non-voluntară – eutanasierea unui pacient care suferă de o boală mintală (demenţa). Sinuciderea asistată înseamnă că pacientul îşi ia viaţa cu ajutorul unui doctor.
Cei care au condamnat activitatea doctorului Nitschke spun că nu se poate şti ce stare mintală au oamenii care participă la dezbaterile despre sinucidere. Ei spun că este periculos şi iresponsabil să faci cunoscute informaţii despre eutanasiere când nu ai de unde să ştii la cine ajung şi ce vor face aceşti oameni când au în mână un ghid care îţi explică detaliat cum să te sinucizi.