Noua Constituţie a Ungariei va proteja viaţa umană de la concepţie


Constituţia revizuită a Ungariei, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012, prevede că viaţa umană va fi apărată de la conceperea sa, transmite CWN. „Demnitatea umană este inviolabilă. Oricine are dreptul la viaţă şi demnitate; viaţa fătului va fi protejată de la concepţie”, — declară constituţia. „Metodele şi practicile care au ca scop selectarea oamenilor, precum şi măsurile care fac corpul uman şi părţile sale o sursă de profit, practica clonării umane – sunt interzise, mai adugă acest document.

Noua constituţie deasemenea declară că „Ungaria protejează instituţia căsătoriei între un bărbat şi o femeie, relaţie matrimonială stabilită voluntar, la fel ca şi binele familiei ca bază pentru supravieţuirea naţiunii. Ungaria sprijină maternitatea.”

Aceste prevederi ale constituţiei Ungariei, bazate pe ideologia creştină asupra valorilor morale, deja au stârnit indignarea organizaţiei liberale Amnesty International.
Amnesty International într-un comunicat de presă special şi-a exprimat „profunda îngrijorare”, că noua Constituţie a Ungariei, adoptată de Adunarea Naţională a ţării „încalcă standardele europene şi internaţionale în domeniul drepturilor omului.”

„Introducerea protejării veţii de la concepţie, definirea căsătoriei ca o uniune dintre un bărbat şi o femeie, introducerea privaţiunii de libertate pe viaţă, fără posibilitatea de eliberare condiţionată şi excuderea orientării sexuale din posibilile motive de descriminare” – reprezintă motivele cele mai problematice, declară cei de la Amnesty International.

În privinţa religiei constituţia declară ” Fiecare are dreptul la libertatea gândirii, conştiinţei şi religiei. Acest drept prevede libertatea de a alege şi schimba religia”. Constituţia stabileşte că Biserica şi statul sunt separate una de alta, şi bisericile sunt independente. Statul va coopera cu bisericile în abordarea problemelor sociale importante.
Populaţia de astăzi a Ungaria este de 10 milioane de locuitori. Dintre aceştea, 59% sunt catolici, pe locul doi plasându-se protestanţii (în principal calviniştii).

traducere www.ortodoxia.md

site sursa www.sedmitza.ru