Sexualitatea, din noile manuale din Franța, naște reacții din partea Bisericii: Știinta și Viața pe Pământ

 Direcţia de învăţământ catolic a avertizat instituţiile sale şcolare aflate în Franţa, cu privire la noile manuale de „Ştiinţa şi Viaţă pe Pământ” – programate să apară în luna septembrie 2011, destinate elevilor din nivelele primare de învățământ – care ar conţine elemente legate de sexualitate şi diferenţele dintre sexe. Într-o scrisoare trimisă în data de 27 mai 2011 directorilor Diecezani din Sistemul de Educaţie Catolică, care a fost dezvăluită ieri, joi, 2 iunie 2011 de Le Figaro şi de France Presse – aceasta din urma obţinand o copie a scrisorii – Claude Berruer, secretarul general adjunct al Educaţiei Catolice afirma că „teoria sexelor, difuzată în mediul nostru, necesită cu siguranţă unele dezbateri cu liceenii”.
Această scrisoare denunţă o parte a programei SVT privind sexualitatea, în special capitolul „Devenind bărbat sau femeie”, care se referă implicit la teoria sexelor, punând accentul pe sex, considerat insa ca o pură construcţie socială, când vine vorba despre diferenţele sexuale”.
Identitatea sexuală masculină sau feminină, în conformitate cu această teorie, nu este un dat antropologic, ci o orientare”, critică scrisoarea.
„Prin urmare, este util să li se atragă atenţia liderilor de şcoală, pentru ca aceştia să ştie să selecteze manualele la această disciplina”, spune Berruer.
Şeful Educaţiei Catolice a declarat pentru AFP că a analizat patru sau cinci cărţi de SVT.
„Teoria sexelor afirmă că toată lumea îşi alege identitatea ei sexuală. Noi spunem că există un standard. Fiecare se naşte băiat sau fată, şi contestăm faptul că ar exista posibilitatea alegerii sexului”, a declarat Berruer.
„Confederaţia Naţională a Asociaţiilor Catolice (CNACF) a remarcat, de asemenea, conţinutul acestor cărţi, şi a ajuns la aceeaşi concluzie”, mai spune el.
CNACF, care a studiat două manuale, reclamă faptul că tinerilor din clasele primare li se oferă „o privire de ansamblu asupra sexualităţii şi bolilor mortale (contraceptive), fără o dezvoltare a relaţiei, a dragostei, a dăruirii de sine şi a deschiderii faţă de viaţă”.
„În cele din urmă, aceste două cărţi oferă o vedere tehnică asupra sexualităţii, caz în care organismul este redus la dimensiunea sa materială. Aceasta este o sexualitate care este descrisă ca fiind similară cu cea a animalelor, cu continuitate in comportament, si lipsită de sens(…). Un fel de falsă libertate care te invită să-ţi alegi orientarea sexuală la o anumită vârstă, lipsind deja criteriile structurale, în special în zona sexualităţii”, se plânge CNACF.
Potrivit Le Figaro, un manual al editurii Bordas ar spune că „dacă într-un grup social există o apreciere foarte puternică a cuplului de tip heterosexual şi o puternică homofobie, probabilitatea este mare ca persoanele mai tinere să îşi însuşească scenariul heterosexual”, mai informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.
Un responsabil al Bordas, citat de jurnal, a recunoscut „o anumită stângăcie în dezvoltarea unei părţi” din manual. Dar, pentru prima oară prin programă „ni se cere să discutăm despre influenţa contextului asupra comportamentului sexual. Nu este nimic şocant”, s-a apărat Mahin Bailly.

www.lacasuriortodoxe.ro