Rusia pregătește prima lege antiavort după comunism

Președintele Dmitri Medvedev a semnat o lege care ar putea deveni prima lege antiavort din Rusia de după căderea comunismului.Legea îi obligă pe cei ce oferă servicii de chiuretaj să aloce 10% din sumele pentru publicitate informării potențialelor cliente cu privire la riscurile avortului asupra sănătății. În același timp este ilegală descrierea conform căreia avortul este „o procedură medicală sigură”.

Conform postării pe site-ul Kremlinului, noua lege „este direcționată cu spre protecția sănătății femeilor și obligă pe cei ce fac publicitiate serviciilor medicale pentru încetarea artificială a sarcinii să inlcudă avertismente cu privire la pericolul acestei proceduri asupra sănătății femeii și a posibilelor consecințe negative, inclusiv infertilitatea.” Legea votată la finalul săptămânii trecute va intra în vigoare în 30 de zile. În toamnă parlamentul va discuta o lege a sănătății care ar putea aduce noi restricții asupra clinicilor vizate de această lege.

În perioada sovietică avorturile au fost nerestricționate după a doua perioadă a anilor ’60. În 2009 Rusia a avut oficial 1,3 milioane de avorturi. În ultima decadă Rusia a cunoscut o scădere alarmantă a natalității, populația țării fiind acum la sub 143 de milioane. Președintele Medvedev a făcut o prioritate a mandatului său din protecția vieții. Între stimulentele oferite femeilor pentru a renunța la avort au fost o indemnizație pentru cel de-al treilea copil și oferirea unui lot de pământ. Din zona civilă și soția președintelui (vezi foto) este implicată într-o campanie națională „Dați-mi viața!” prin Fundația pentru Inițiative Sociale și Culturale, alături de Biserica Ortodoxă Rusă.

www.semneletimpului.ro