Sinodul ortodox Rus aproba un ritual de rugaciune de mangaiere (consolare) pentru familiile sinucigasilor
Sfântul Sinod al Patriarhiei Moscovei a aprobat un „ritual de mângâiere (consolare)” a celor care au avut sinucigaşi în familie.În data de 27 iulie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, reunit în Lavra Peşterilor din Kiev, a aprobat o „rânduială de rugăciune de mângâiere” pentru rudele celor care şi-au pus în mod voluntar capăt vieţii, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Într-un comunicat, se aminteşte faptul că Sfintele Canoane interzic „pomenirile şi rugăciunea” pentru sinucigaşi, întrucat în mod deliberat acestia au ales să renunţe la părtăşia cu Dumnezeu.

Valabilitatea acestor reguli – se aminteşte în acelaşi comunicat – a fost „confirmată de experienţa duhovniceasca a asceţilor, care îndrâznind să se roage pentru sinucigaşi, au trecut prin mari greutăţi, de neînvins, şi prin mari ispite diavolesti. Cu toate acestea, însă – mai specifică Patriarhia – în prezent cea mai mare parte a sinucigaşilor se numără printre cei botezaţi, dar care nu au primit nicio educaţie ecleziastică sau hrană bisericească. Ei şi-au întrerupt viaţa lor, nu din cauza opoziţiei conştiente faţă de Dumnezeu şi de Biserică, ci „mental”, deşi nu s-au detectat dovezi medicale. Familiile acestor persoane, întrucât erau obligate să renunţe la oficierea slujbelor de înmormântare, rămâneau total fără consolare.

În acest sens, Sfântul Sinod a binecuvântat Biserica Ortodoxă Rusă, pentru îngrijirea spirituală a turmei si uniformitate, să urmărească o practică de „rugăciune de consolare” a celor rămaşi în familie, si a publicat deja randuiala acestei slujbe, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

stiri.lacasuriortodoxe.ro