Majoritatea poporului rus apreciază înalt activitatea patriarhului Kirill

Moscovа. Mai mult de jumătate de ruşi (53%)  apreciază foare înalt importanţa activităţii sociale a patriarhului Moscovei şi Întregii Rusii Kirill, alte 15% din populaţie o apreciază cu nota medie. Şi doar  7% o apreciază cu o notă satisfăcătoare, după rezulatate comunicate a unui sondaj la care au participat 1,5 mii oameni.

Cel mai des cu nota maximă apreciază activitatea patriarhului persoanele cu vârsta de la 45 de ani şi mai în vârsrtă, locuitorii oraşelor mari, părinţii cu mulţi copii (63%), pensionarii neincadraţi în câmpul de muncă (58%), cetăţenii cu un nivel mediu de trai (58%), şi cei care susţin partidul „Rusia Unită” (58%).

Bărbaţii mai des apreciază rezultatele activităţii reprezentantului bisericii cu o notă mai joasă decât femeile.

Cei mai critici fiind cei tineri şi cei incadraţi în învăţământ. Cu note mai mici apreciază activitatea patriarhului respondenţii care au studii superioare (10%), cei fără copii(10%), susţinătorii partidului Liberal Democrat (14%) şi cei care nu planifică participarea la viitoarele alegeri (12%).

Fiecare al patrulea respondent nu a putut să dea un răspuns concret la această întrebare. Cel mai des nu au avut un răspuns pentru activitatea patriarhului ruşii cu studii inferioare celor medii, locuitorii oraşelor mici, şi a orăşelelor.

Este de  remarcat faptul că musulmanii apreciază şi ei destul de înalt activitatea patriarhului. Cel mai des despre faptul că nu prea are roade această activitate relatează cei necredincioşi sau cei care cred în Dumnezeu, dar fără să se determine pe sine la o careva confesiune.

În rezultatul sondajului s-a propus participanţilor să relateze despre trăsăturile care cel mai mult îl caracterizează pe patriarh. Printre acei care înalt îi apreciază activitatea 36% l-au numit pe patriarh înţelept, deştept (printre cei critici de aceeaşi părere au fost 15%). Pe locul doi s-a relatat despre erudiţia sa şi cunoştinţele vaste posedate (24% faţă de 11%). Iar pe locul trei  – onestitatea sa (22% faţă de 8%). În continuare urmează bunătatea (15% faţă de 5%).

 www.interfax-religion.ru

 traducere www.ortodoxia.md