Brâul Maicii Domnului a fost pentru prima dată adus de la Muntele Athos în Rusia

Sankt-Petersburg, 20 octombrie. La aeroportul Pulkovo sfinţenia a fost întâmpinată de preşedintele Guvernului Federaţiei Ruse V.V Putin. De la aeroport sfinţenia a fost adusă la mănăstirea de maici Novodievici din Sankt-Petersburg, fiind expusă spre închinare în biserica Învierii Domnului. În faţa chivotului cu Cinstitul Brâu al Maicii Domnului mitropolitul Vladimir de Sankt-Petersburg şi Ladoga a fost săvârşit un Te – Deum.


Preafericitul Patriarh Kiril: „Fie ca prezenţa Brîului Maicii Domnului în Rusia să le ajute multora să simtă puterea harului lui Dumnezeu”
Una din activităţile prioritare ale Fondului Sfântului Andrei cel Întâi Chemat este aducerea marilor sfinţenii creştine în spaţiul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. În ultimii 10 ani, datorită acestui fond, în Rusia şi în celelalte state vecine au fost aduse moaştele Sfântului Apostol Andrei Cel Întâi Chemat, a Sfântului Apostol Luca, mâina dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul, moaştele Cneaghinei Elizaveta Feodorovna şi a monahiei Varvara.

 

Cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii în perioada 20 octombrie – 23 noiembrie 2011, Fondul Sfântului Andrei cel Întâi Chemat organizează aducerea Brâului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în Rusia. Sfinţenia, păstrată până astăzi în mănăstirea Vatoped din muntele Athos, va fi adusă în Rusia pentru prima dată.

Preafericitul Patriarh Kiril în interviul său acordat televiziunii „Rossia” a vorbit despre semnificaţia duhovnicească a aducerii Brâului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în hotarele Bisericii Ortodoxe Ruse:

«Mii de pelerini merg la mănăstirea Vatoped din muntele Athos numai pentru ca să se roage înaintea acestei sfinţenii, să sărute o parte din veşmântul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Oamenii se roagă înaintea Brâului Maicii Domnului pentru vindecarea bolilor. Multe boli de nevindecat, inclusiv şi oncologice sunt vindecate în urma rugăciunilor fierbinţi ale oamenilor săvârşite în faţa acestei mari sfinţenii. În mănăstirea Vatoped sunt fabricate nişte copii nu prea mari ale acestui brâu, şi este cunoscut faptul că unele femei care suferă de infertilitate, poartă astfel de brâuri asupra lor pentru a putea naşte. Au fost foarte multe cazuri înregistrate, când femei care au purtat asupra lor o copie a brâului Maicii Domnului, făcând pocăinţă, făcând rugăciuni fierbinţi, având o credinţă puternică, rugăciunile lor au ajuns în faţa tronului Împărătesei Cerurilor şi ele au putut să nască copii.

Infertilitatea e o problemă serioasă şi un subiect important pentru ţara noastră. Şi nădăjduiesc foarte mult că, atît bărbaţii cât şi femeile în timpul în care această sfinţenie se va afla în Rusia, vor înălţa rugăciuni fierbinţi, se vor apropia de acest odor cerând ajutorul Împărătesei Cereşti pentru viaţa lor, inclusiv şi pentru naşterea de prunci. Fie ca prezenţa Brâului Maicii Domnului – a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu să le ajute multora să simtă puterea harului Dumnezeiesc şi prezenţa lumii cereşti».

În oraşele în care va fi adus Brâul Născătoarei de Dumnezeu vor fi desfăşurate evenimente speciale organizate în cadrul programului realizat de Fondul Sfântului Apostol Andrei Cel Întîi Chemat şi de Centrul Slavei Naţionale «Sfinţenia maternităţii», îndreptată spre apărarea valorilor tradiţionale ale familiei şi spre depăşirea crizei demografice şi a depopulării ţării noastre. În mod mai special, în unele oraşe este planificat ca sfinţenia să fie adusă chiar în Centrele de Ocrotire a Maternităţii şi a Copilăriei, – în acele centre care oferă astăzi un ajutor real atât material, psihologic, cât şi juridic tuturor femeilor însărcinate, oferind un sprijin femeilor care refuză să facă avort.

Brâul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu se va afla în Sankt-Petersburg în perioada 20-24 octombrie, în Ekaterinburg – 24-27 octombrie, în Norilisk – 27-29 octombrie, Vladivostok – 29 octombrie – 1 noiembrie, Krasnoiarsk- 1-4 noiembrie, în Nijnii Novgorod – 4-6 noimbrie, Diveevo – 6-7 noiembrie, Saransk – 7-10 noimebrie, Samara – 10-13 noiembrie, Rostov-pe-Don – 13-16 noiembrie, Kaliningrad – 16-19 noiembrie şi la Moscova – 19-23 noiembrie.

Potrivit unei tradiţii mai vechi, desprinse din izvoarele bizantine, brâul şi veşmântul Maicii Domnului cu puţin timp înainte de Adormirea Ei, au fost încredinţate la două văduve din Ierusalim şi din generaţie în generaţie aceste sfinţenii s-au păstrat în Palestina. În timpul împăratului Arcadie al Imperiului Roman de Răsărit (395-408) chivotul cel preascump cu brâul Maicii Domnului a fost mutat la Constantinopol. Ca urmare a acestui fapt sfinţenia a fost împărţită, ambele părţi fiind de numărate ori mutate în mai multe locuri.

www.mitropolia.md

http://www.youtube.com/watch?v=LV1aVToJmM0&feature=player_embedded