Prima întâlnire pan-ortodoxă a tinerilor din Austria

Cuvintele Mântuitorului Hristos: „Tânărule, ţie îţi zic, scoala -te” (Lc. 7,14) au reprezentat chemarea şi motto-ul primei întâlniri a tinerilor ortodocşi din Austria.
Sambata, 29 septembrie a avut loc la Viena prima intalnire a tinerilor ortodocsi din Austria. Este primul eveniment de acest fel organizat in aceasta tara, la propunerea si cu binecuvantarea Conferintei Episcopilor Ortodocsi din Austria, după cum ne-a precizat Pr. Emanuel Nuţu.
Ziua a inceput prin participarea tinerilor la Sf. Liturghie savarsita in limba germana de catre IPS Dr. Arsenie, Mitropolitul grec al Austriei si PS Antonie, Episcop vicar al Mitropoliei Bulgare in Europa Centrala si de Vest, inconjurati de preoti si diaconi ai bisericilor ortodoxe din Austria. Dupa Sf. Liturghie, cei peste 400 de tineri ortodocsi prezenti au servit impreuna masa de pranz, intr-o atmosfera prietenoasa si plina de bucurie, avand posibilitatea de a se cunoaste si de a dialoga.
Cu mult interes, tinerii au participat apoi la cele 10 workshop-uri sustinute de preoti si profesori de religie, in cadrul carora s-au discutat diferite teme, alese dinainte cu multa grija, unde s-au putut primi raspunsuri la intrebari care framanta pe tanarul din ziua de astazi: despre Sf. Liturghie, spovedanie sau psihoterapie, iubire-concubinaj-casatorie, ortodoxie si ecumenism, criza spirituala din lumea de astazi – sunt doar cateva teme. De asemenea, tinerii interesati au putut patrunde in tainele muzicii bisericesti si a picturii icoanelor.
Prezenta numeroasa si interesul atator tineri de a arata ca ortodoxia este parte a vietii lor, ne dau speranta ca viitorul bisericii ortodoxe in Austria este unul luminos, in sensul pastrarii valorilor noastre spirituale, al trairii duhovnicesti si al bunei intelegeri intre cei de aceeasi credinta, dar de nationalitate diferita.
Cu acest prilej ÎPS Mitropolit Dr. Arsenie a proclamat întemeierea unei Aociaţii a Tinerilor Ortodocşi din Austria şi a fost prezentat primul număr al „Ziarului Bisericesc Ortodox” din Austria.
Dintre oaspeţii prezenţi amintim: rectorul Prof. Dr. Christoph Berger, vicerectorul Prof. Dr. Thomas Krobath şi directorul Institutului de Pedagogie Religioasă. Preşedinta Senatului Universitar Prof. Dr. Christine Mann a dat citire şi cuvântului de salut trimis de Cardinalul Christoph Schönborn. ES a exprimat bucuria de a fi gazda unei asemenea întâlniri: „Prin prezenţa voastră arătaţi fiecare chipul tânăr al Bisericii voastre mult apreciata Biserica soră… este un chip tânăr care oglindeşte viitorul viu al Bisericii voastre”.
Intalnirea a avut loc in campusul Colegiului Universitar de Pedagogie Religioasa din Viena, unde sunt pregatiti si profesorii de religie ortodoxa, si a fost coordonata de Pr. Prof. Dr. Nicolae Dura, parohul Bisericii Ortodoxe Romane din Viena si presedintele Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Austria si de Pr. Prof. Dr. Alexander Lapin, duhovnicul militarilor ortodocsi din Austria.
Această primă întâlnire a tinerilor ortodocşi din Austria s-a bucurat de o atenţie şi din partea mass mediei locale: televiziunea austriaca, radioul Stefansdom si ziare vieneze.

www.basilica.ro