Protestanții anglicani au un nou Episcop Justin Welby

Episcopul Justin Welby de Durham va deveni al 105-lea Arhiepiscop de Canterbury şi lider al Comuniunii Anglicane la nivel mondial, succedându-i dr. Rowan Williams. „Simt un sentiment extraordinar de privilegiu acum că sunt unul dintre cei responsabili de conducerea Bisericii Anglicane într-un timp de foame spirituală”, a spus prelatul de 56 de ani, tată a şase copii, care a lucrat în industria uleiurilor înaintea urmării vocaţiei religioase.
Biroul premierului britanic David Cameron a anunţat oficial numirea, spunând că a fost „opţiunea copleşitoare” a comisiei de numiri a coroanei britanice, un organism format din clerici şi laici. Episcopul Welby este binecunoscut pentru înalta sa spiritualitate şi pentru capacitatea de a înfrunta problematici complexe, dimensiuni care se consideră că îi vor folosi în contextul în care mersul la biserică continuă să scadă şi dat fiind că Biserica Anglicană este divizată pe teme precum femeile preot şi Episcop, hirotonirea homosexualilor practicanţi şi crearea de ceremonii de căsătorie pentru persoane de acelaşi sex.
Conferinţa de presă a Episcopului Welby a explicat cumva descrierea făcută lui de profesorul Paul Murray, director al Centrului pentru Studii Catolice de la Universitatea Durham: acesta a spus despre noul lider anglican că este o „combinaţie foarte neobişnuită”. Pe de o parte anglicanul a lăudat „bogăţia spiritualităţilor benedictină şi ignaţiană, comoara rugăciunii contemplative şi a adoraţiei”, şi a pomenit „bogăţia şi provocarea ridicată de învăţătura socială a Bisericii Catolice” (singura altă Biserică menţionată în remarcile sale). A admis şi că, asemenea predecesorului său, are ca îndrumător spiritual un călugăr benedictin. Dar pe de altă parte Episcopul Welby susţine probleme care vor diviza mai mult Biserica Anglicană – ce va avea un Sinod general în curând. „Voi vota pentru” în problema femeilor Episcop, a spus el. Şi predecesorul său dorea aşa ceva, pentru că este „o inconsecvenţă să se excludă principial o persoană botezată de la posibilitatea de a fi ministru hirotonit”.
Problema va fi decisă în întâlnirea de două zile care va începe la 19 noiembrie. Dacă nu se va accepta generalizarea femeilor Episcop, următoarea şansă de rediscutare a problemei va fi abia peste alţi 10 ani, la următorul Sinod. Biserica Anglicană permite femeile preot încă din 1992. Predecesorul Episcopului Welby a fost primat al Bisericii Anglicane timp de 10 ani. El a încercat să menţină unitatea anglicană, marcată de opiniile diferite pe teme de sexualitate şi hirotonire.

www.catholica.ro