Cununie religioasa cu statut juridic in Georgia. Nunta in Biserica, fara casatorie civila

În ultimele luni, au existat mai multe cereri conform carora căsătoria religioasa in Biserica ar trebui să primeasca statut juridic în Georgia.  „Ca preot as aprecia dacă o căsătorie in Biserica ar primi statut juridic, în Georgia. Există reglementări privind acest statut juridic al căsătoriei religioase, în legislația mai multor țări europene, de exemplu, în Grecia.

O asemenea decizie oficiala legata de căsătoria bisericeasca ar fi un eveniment extrem de imbucurator, atat pentru mine cat și pentru întreaga turma ortodoxa”, a declarat Mitropolitul Serafim (Jojua) de Borjomi și Bakuriani, într-un interviu acordat cotidianului Cronica.

   Șeful comisiei juridice a Parlamentului Georgian, Vakhtang Hmaladze, a explicat într-un interviu catre același ziar care este poziția guvernului vizavi de aceasta problema.

   „Fără personalitate juridică, indatoririle sotilor, pe care le au unul fata de celalalt, pur și simplu, sunt invalide. Astăzi, ei obtin statut juridic doar pe baza căsătoriei civile.

   Cu toate acestea, multe cupluri căsătorite in Georgia trăiesc împreună după nunta la Biserica, desi nu sunt legale. Acest lucru nu are legatura cu ignoranta fata de căsătoria civilă sau cu neglijarea acesteia, ci motivul consta in faptul ca cununia religioasa este o tradiție adânc înrădăcinată în Georgia”, a spus Vahtang Hmaladze.

   Retragerea statutului juridic al unei nunti in Biserica a avut loc în timpul regimului comunist, dar odata cu revenirea vieții bisericesti în Georgia, mulți simt ca a venit timpul să se revină la acest statut.

 

site sursa www.lacasuriortodoxe.ro

Recomandari

Despre Cununia Religioasă

Nunta creștină conform rânduielilor Bisericești