Muntele Sinai, inaccesibil pelerinilor creştini din cauza luptelor

Grupările jihadiste din Egipt au pus stăpânire pe mare parte din Peninsula Sinai şi acest lucru îi împiedică pe pelerini să viziteze cea mai veche mănăstire ortodoxă din lume, Sfânta Ecaterina din Sinai.

Puţini mai sunt pelerinii care se aventurează pe drumurile înguste ale Sinaiului. Ceea ce era un punct de atracţie pentru întreaga lume creştină, acum e un loc uitat, fortificat ziua şi noaptea de frica teroriştilor. Beduinii care conduceau pe pelerini spre zările muntelui au dispărut cu alte treburi. Miile de oameni care urcau zilnic muntele au dispărut şi ei.

Pe vremea lui Mubarak, toate autocarele cu turişti aveau câte un poliţist înarmat cu mitralieră şi pelerinajul la Sinai era sigur. Acum însă creştinii sunt ferm îndemnaţi de ambasade să nu se aventureze pe căile peninsulei.

Lupta necontenită dintre armata egipteană şi extremiştii musulmani continuă. Numai că în vastele deşerturi este aproape imposibil să prinzi islamişti, aşa că armata face doar plutoane pe principalele drumuri.

Călugării din Sinai trăiesc cu frica în sân din cauza războiului care se desfăşoară aproape de ei şi suferind de ameninţările islamiştilor salafiţi din regiune.

Cea mai veche mănăstire din lume şi unul dintre chivotele inestimabile ale creştinătăţii orientale este ameninţată permanent de extincţie.

www.doxologia.ro