3,8 milioane de embrioni umani creați pentru 122.000 copii născuți – rată de succes de 3,2%

În luna august, în cotidianul The Daily Telegraph s-a scris despre un nou studiu de specialitate, ce trage un semnal de alarmă cu privire la posibilititatea ca pentru propriul lor profit,  unele clinici de fertilizare in-vitro să ofere tehnici care expun embrionii la riscuri .

Analiza realizată de dr. Justin McCracken, fost director al Agenției pentru Siguranța Sănătății, evidențiază faptul că o nouă tehnică, cunoscută ca PGS – Pre-Implantation Genetic Screening (Diagnosticarea genetica pre-implant), ar putea fi oferită inadecvat din motive comerciale.
În schimbul unei taxe, ce poate urca până la mii de lire, clinicile pot supune embrionii creați cu succes în urma procesului de fertilizare in-vitro anumitor verificări care să permită implantarea doar a acelora care nu prezintă anomalii genetice.
Procesul devine foarte răspândit în special în rândul cuplurilor în vârstă, din cauza faptului că riscul de anomalii este mai mare în cazul lor. Deoarece procesul implică eliminarea unei celule din embrion (vezi foto), aceasta presupune o serie riscuri pentru embrionul testat.
Dr. McCracken afirmă în raport că nu s-a răspuns încă la întrebarea dacă metoda PGS crește șansele de a avea un copil, dar avertizează că există riscul de a vătăma fetusul. De asemenea, el spune că este vital ca organele responsabile să supună clinicile unui control, astfel încât acestea să nu recomande metoda cu scopul de a-și mări profitul.
„Înțeleg că nu există un consens clinic în ceea ce privește eficacitatea metodei, dar folosirea ei presupune riscuri mari pentru embrion.”
Aceasta este o afirmație care atrage atenția. Dr. McCracken pare (pe drept) îngrijorat de riscul de vătămare în fiecare an a câtorva sute de embrioni ce sunt supuși metodei PGS.
Pe de altă parte, este curios de tăcut (ori neinformat) în legătură cu faptul că peste 3 milioane de embrioni au murit sau au fost intenționat distruși începând cu 1990, ca rezultat al procedurilor legalizate prin Actul de Fertilizare Umană și Embriologie.
Liberal democratul Lord Alton a întrebat de curând în Parlament câți embrioni au fost creați în fiecare an de când această lege a fost adoptată și câți dintre aceștia au rezultat în nașteri de vieți.
Cifrele date drept răspuns de către subsecretarul de stat din Departamentul de Sănătate, Earl Howe, arătau că au fost creați 3.806.699 embrioni începând cu 1990. Între 1992 și 2006 au avut loc 122.043 de nașteri conform cifrelor publicate de HFEA (Autoritatea de Fertilizare Umană și Embriologie).
122.043 nașteri din 3.806.699 embrioni reprezintă o rată de succes de 3,21%. Sau altfel spus, 3.684.656 embrioni nu au mai apucat să vadă lumina zilei.
Aceste cifre fac ca îngrijorarea dr. Mc Cracken legată de embrionii PGS să semene cu ceea ce spunea Iisus prin „strecurați țânțarul, deși înghițiți cămila” (Matei 23, 23-24).
Într-o scrisoare adresată ziarului Telegraph, nepublicată încă, avocatul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, Ann Farmer, a scos de asemenea în evidență faptul că, pe lângă vasta risipă de embrioni, unele femei au și murit din cauza complicațiilor apărute în urma tratamentelor de fertilitate. Ea adaugă:
„Scopul central al industriei de fertilizare este să creeze copii din embrioni… O fabrică de mașini care ar fi reușit să acumuleze 3.684.656 surplus de maşini în perioada 1990-2012 și care, pe deasupra, și-ar fi omorât câțiva dintre clienți, cu siguranță ar fi ieșit de mult de pe piață.”
În anul 1948, Asociația Medicală Mondială a adoptat Declarația de la Geneva care includea afirmația: „Voi respecta viața umană începând cu momentul concepției, chiar și sub amenințări”.
Doctorii de azi se pare că au o viziune contrară.
Dacă, la fel ca și unii doctori de azi, considerați că viața umană poate fi tratată ca o marfă aflată la dispoziția noastră, atunci cifrele scoase la iveală de Lord Alton (nu mai mici decât populația actuală a Noii Zeelande!) nu vă vor deranja probabil deloc.
Dar, dacă credeți, la fel ca și mine, că acești embrioni sunt  creați după chipul lui Dumnezeu și li se cuvine respect, empatie și protecție, atunci cu siguranță cifrele vi se vor părea îngrijorătoare.
sursa http://vremurivechisinoi.blogspot.com/