În vinerea din Săptămâna Luminată  când întreaga creatură şi umanitate este plină de lumină şi bucurie,  Sfinţii Părinţi au rânduit să se facă pomenirea acestei sărbători închinate Maicii Domnului, „Izvorul Tămăduirii”, care este unica sărbătoare a ei cu dată schimbătoare.  Sărbătoarea a fost  cinstită într-un mod deosebit  de către Preasfințitul PETRUEpiscop de Ungheni și Nisporeni şi obştea mănăstirii Hîncu mai ales că astăzi mai facem pomenirea Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe.

    Preasfinţia Sa, a oficiat Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie la Mănăstirea ,,Cuvioasa Parascheva”, Hîncu. Slujba a avut loc la primul nivel al Catedralei Sf. Ap. Petru şi Pavel” cu Hramul „Sf. Mare  Mc. Pantelimon din complexul mănăstirii.

   Ierarhul a fost întâmpinat în dimineața zilei de un sobor de preoți și diaconi din cuprinsul Episcopiei noastre, stareța sfintei mănăstiri, Egumena PARASCHEVA (Cazacu) împreună cu obștea monahală și creștinii veniți la rugăciune și închinare la sfânta mânăstire.

În cadrul Sfintei Liturghii alături de Preasfinţia Sa, au coliturghisit soborul de preoţi şi diaconi slujitori ai mănăstirii.

După Sfânta Liturghie Ierarhul împreună cu slujitorii, obștea monahală și toți credincioșii s-au deplasat în procesiune la  izvorul de pe teritoriul mănăstirii, care de asemenea poartă hramul în cinstea acestei Icoane, unde a săvârșit sfințirea apei, după o rânduială pascală deosebită.

În cuvîntul rostit de Chiriarh, la sfințirea apei, menționează importanța acestor rugăciuni deosebite care sunt săvîrșite doar o singură dată în an mai ales acum în perioada Învierii Domnului cînd toate se sfințesc prin această Sărbătoare a Sărbătorilor.

Această sărbătoare are o istorie veche de 1500 de ani, avându-şi originea în perioada domniei împăratului bizantin Leon cel Mare, (440-461) împărat evlavios şi binecredincios, care a și instituit prăznuirea acesteia în Biserică.

Sursa: episcopia-ungheni.md

EUN_6141_новый размерEUN_6155_новый размерEUN_6161_новый размерEUN_6170_новый размерEUN_6178_новый размерEUN_6195_новый размерEUN_6207_новый размерEUN_6233_новый размерEUN_6237_новый размерEUN_6253_новый размерEUN_6259_новый размерEUN_6281_новый размерEUN_6304_новый размер