Memorialul lui Moise, situat la șapte kilometri de orașul Ma’daba, pe vârful Muntelui Nebo, este considerat a fi unul dintre cele mai importante și vizitate sit-uri de pelerinaj din Iordania și, prin urmare, mult-așteptata redeschidere, după o muncă serioasă de restaurare, este văzută ca fiind un mare eveniment.

Acolo, chiar pe vârful Muntelui Nebo, la 1000 de metri altitudine fata de nivelul marii, la aproximativ 30 Km de orașul Amman (în epoca romană cunoscut sub numele de „Philadelphia”), capitala Iordaniei, se afla o mănăstire, cu vedere spre malul vestic al Râului Iordan, Ierihon și Ierusalim.

Astăzi, aici există o mănăstire franciscană activă, pe Muntele Nebo, care a fost deschisa după ce arheologii au investigat și au abandonat ruinele locale, în anii 1930.
Restaurarea Memorialului lui Moise a început în 2007, când s-a descoperit că rămășițele bazilicii antice se prabusisera, în imposibilitatea de a mai sustine greutatea memorialului.

„12. Apoi a zis Domnul către Moise: „Suie-te pe acest munte, care este dincoace de Iordan, adică pe muntele Nebo, şi priveşte pământul Canaanului, pe care am să-l dau fiilor lui Israel de moştenire.

13. Iar după ce-l vei vedea, te vei adăuga şi tu la poporul tău, cum s-a adăugat Aaron, fratele tău, pe muntele Hor.” (Numerii, 27)

memorialul-lui-moise-muntele-nebo-stalp-sarpeSursa: lonews.ro