Astăzi este Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare.

În 29 septembrie 2008 Parlamentul European a declarat ziua de 23 august drept Ziua Europeană a comemorării victimelor fascismului şi comunismului, informează basilica.ro.

În rezoluția Parlamentului European, se amintește faptul că, în secolul XX, țările Europei s-au confruntat cu două regimuri totalitariste — nazist și stalinist, în timpul cărora au avut loc genocide, s-au încălcat drepturile și libertățile omului, au fost săvârșite crime de război și crime împotriva umanității. Membrii Parlamentului European au subliniat cu acest prilej că o înțelegere comună a trecutului este necesară pentru construirea viitorului comun.

Perioada comunistă a fost una foarte grea pentru Biserica Ortodoxă de pretutindeni. Spre exemplu, în România,  numeroși ierarhi, profesori de religie, studenți, monahi intelectuali creștini și peste 1800 de preoţi ortodocși au fost arestați și anchetați, aruncați în închisori, trimiși să lucreze la canalul Dunăre – Marea Neagră, câțiva chiar deportați în Siberia de cele mai multe ori pentru acuzții total nefondate, dar socotiți periculoși pentru noul regim politic de stat. În Rusia, Lenin și Stalin au reușit omorârea a mai bine de 7-8 milioane de oameni. Stalin, după ce și-a epurat duşmanii politici, a odronat omoruri la întâmplare, pentru a dresa prin teroare, prin numeroase campanii de represiune politică, cea mai mare fiind cunoscută sub numele de „Marea Epurare”. Stalin a introdus politici industriale şi agricole iresonsabile, care au dus la moartea a milioane de oameni.