Crime pe motive religioase, incendieri de biserici şi atacuri asupra unor clerici sunt câteva dintre gravele incidente întregistrate în cel mai nou raport al Centrului de monitorizare a drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa (CRFO). Faţă de anul 2015, cazurile raportate şi analizate au crescut simţitor în 2016.

CRFO a fost înfiinţat în anul 2014 şi monitorizează încălcarea drepturilor şi libertăţilor creştinilor ortodocşi din 47 ţări europene. Instituţia este susţinută de Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Ruse pe lângă Consiliul Europei.

Ţările analizate în care s-au înregistrat anul trecut încălcări ale libertății de expresie, de conștiință şi atitudini ostile față de bisericile ortodoxe includ Ucraina, Rusia, Bulgaria, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Grecia, Macedonia, Serbia, Germania.

Dintre zecile de cazuri înregistrate, cele mai numeroase au fost raportate în Ucraina. Cu toate acestea, la nivelul ţărilor menţionate, Centrul de monitorizare a identificat abateri de la drepturile ortodocşilor precum întreruperi de procesiuni religioase, solicitări de demolare a unor biserici, furturi din lăcaşurile sfinte, incendierea unor autoturisme aparţinând clericilor, ameninţări cu bombă în incinta unor lăcaşuri de cult etc.

În topul infracţiunilor comise asupra ortodocşilor se află uciderea unei soţii de preot în Ucraina, după ce criminalii au pătruns în locuinţa familiei, şi omorârea unui călugăr dintr-o mănăstire rusească. Practic, în anul 2016 atacurile împotriva ortodocşilor s-au înmulţit considerabil.

Potrivit raportului CRFO, Biserica Ortodoxă a Greciei s-a confruntat cu numeroase restriciţii ale libertăţii de expresie, deoarece unii reprezentanţi ai statului au încercat îndepărtarea implicării Bisericii în sistemul de învăţământ şi nu numai.

Potrivit unui studiu, din 1910 numărul total al ortodocşilor s-a dublat şi a ajuns astăzi la peste 260 milioane, dintre care Rusia având peste 100 milioane. Ca răspândire geografică, regiunile cu cea mai mare proporţie de creştini ortodocşi rămâne centrul şi estul Europei.

Dacă ne raportăm la creştinii din lumea întreagă, perioada 2015 – 2017 este considerată cea mai dificilă din toate timpurile în ceea ce priveşte persecuţia religioasă. Anul trecut, peste 215 milioane de creştini au fost afectaţi de persecuţii şi intoleranţă religioasă.

www.basilica.ro