O iesle cu scena Nașterii Domnului, interzisă în piața centrală a unei localități din Franța, în numele laicității

Tribunalul administrativ al Amiens a interzis instalarea unei scene cu Naşterea Domnului în piaţa centrală a localităţii Montiers (Oise), în numele principiului separării dintre Biserica şi Stat, după cum a declarat luni, 6 decembrie 2010, municipalitatea.

Ieslea din Montiers Decizia instalării unei iesle în piaţa acestui orăşel cu 450 de persoane a fost luată de Consiliu, încă din octombrie 2008. Dar fostul primar, Claude Debaye, a contestat imediat decizia, depunând o plângere către tribunalul din Amiens, în numele legii din 1905 şi principiului secularismului.

Tribunalul a decis în favoarea sa în noiembrie, inversând decizia consiliului municipal care încerca să instaleze ieslea.

Cu toate acestea, scena Naşterii a fost deja instalată, de sărbători, nu în piaţă, ci de-a lungul cimitirului satului aflat lângă biserică, încearcă să liniştească spiritele, municipalitatea.

Conform lui Debaye, „măreţia laicităţii constă în respectarea tuturor religiilor, fără a favoriza vreuna. Primarul a demonstrat prozelitism”, prin încercarea de a instala aceasta iesle pe proprietatea publică.

„Religia trebuie să rămână în domeniul privat”, a mai afirmat el.

Actualul primar al Montiers, Xavier Deneufbourg, care şi-a exprimat nedumerirea faţă de atitudinea lui Debaye, a refuzat să demonteze ieslea, susţinând că decizia instanţei nu îi cere în mod explicit să facă acest lucru.

„Astăzi (Debaye) se plânge de ieslea unui Prunc, dar a organizat odată o vânătoare cu ouă de Paşti”, a răspuns Deneufbourg.

Claude Debaye l-a apelat pe prefect, cerându-i să pună în aplicare decizia instanţei.

www.lacasuriortodoxe.ro