Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dervent 

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dervent este o icoana facatoare de minuni, mult iubita de credinciosii ce pasesc pragul manastirii dobrogene.”Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane” (Arhimandritul Ioanichie Balan).

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, a fost donata Manastirii Dervent in anul 1940, de mostenitorii adormitului in Domnul, I. Chipara, detalii inscrise si pe icoana, in partea inferioara a acesteia. Icoana reprezentand-o pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus era o veche mostenire de familie, transmisa din generatie in generatie.

Icoana de la Manastirea Dervent a fost zugravita in anul 1820, ea vadind influente stilistice occidentale, imbinate cu varianta iconografica bizantina a Maicii Domnului Glicophilousa, adica „Maica Domnului Dulce Iubitoarea”.

In data de 7 septembrie 1940, atunci cand Cadrilaterul – judetele de la sud de Dunare – a fost cedat Bulgariei, familia Chipara emigreaza peste Dunare, in zona Dobrogei. Grabind plecarea, membrii familiei nu si-au putut lua decat o parte dintre lucrurile agonisite de o viata. Cand sa iasa din casa, un glas necunoscut se auzi in urma lor, de trei ori zicand: „Dar pe mine nu ma luati.” Abia a treia oara si-au dat oamenii seama de unde venea glasul, anume din icoana Maicii Domnului.

Maica Domnului este investmantata intr-un vestmant albastru, avand broderie aurita, iar pe deasupra un acoperamant de culoare rosie, potrivit canoanelor iconografice bizantine. Pruncul Iisus, investmantat intr-un vestmant alb, acoperit cu un altul rosu, isi intoarce chipul spre privitor, desi mainile ii sunt orientate spre gatul Maicii Sale.

In data de 7 martie 1940, icoana este restaurata si luminata, adusa in starea actuala. Cu aceasta ocazie s-a scos la iveala si inscriptia din partea stanga, jos, care indica anul si provenienta acesteia.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Dervent se pastreaza in partea stanga a pronaosului, in biserica centrala. Icoana este inaltata pe o strana, credinciosii avand obiceiul sa treaca pe sub aceasta, spre a lua binecuvantare si mangaiere.

Minunile savarsite de catre Maica Domnului fata de credinciosii ce ingenuncheaza inaintea icoanei sale din Manastirea Dervent sunt multe si felurite, spre slava lui Dumnezeu si bucuria celor ce-L iubesc pe El.