Biblioteca de la Vatican va deveni complet digitală în decurs de 9 ani!
Proiect care va cuprinde 9 ani, pentru a păstra în formă de copii digitale în formatul ISO aproximativ 40 mln pagini. În prima etapă pentru păstrarea informației se vor oferi 2,8 resurse de petabaiți. ”Biblioteca Apostolică de la Vatican, în care se păstrează circa 80 mii de manuscrise rare și 8,9 mii cărți editate în Europa pînă-n anul 1501, va fi deplin digitalizată”,spune presa companiei EMS care va acorda ajutor tehnic proiectului.


Se vor necesita 9 ani pentru realizarea lui și va necesita ajutorul mai multor organizații, printre care biblioteca din incinta universitații Oxfort – ”Bodliwood”, Fondul Polonski din Anglia și universitatea Geideilberg.
Biblioteca Apostolică de la Vatican e una dintre cea mai antică biblioteci, unde se păstrează cele mai vechi de cărți din lume. În ea se păstrează documente rare, de o valoare inestimabilă, printre care Biblia latină de Gutenberg, de 42 pagini – prima carte din Europa tipărită dactilografic. În rândul cărților digitale vor fi și manuscrise grecești cu capodoperele lui Homer, Platon, Hipocrate; unul dintre cel mai vechi codex iudaic ”Sifra” și unul dintre cel mai vechi manuscris grecesc al Bibliei.

traducere www.ortodoxia.md

site sursă www.sedmitza.ru