Patriarhul Kirill1

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii intenționează să viziteze Athosul, în primăvara anului 2016, atunci când va avea loc aniversarea a 1000 de ani de prezenta ruseasca pe Sfantul Munte.

„Sper ca Sanctitatea Sa sa viziteze Athosul, în 2016. Cred că se va întâmpla, cel mai probabil, în primăvara anului. Desigur, vom încerca sa marcam intr-un mod minunat aceasta dată”, a declarat șeful Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe Bisericesti, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, pentru reporterii din Moscova, ieri, răspunzând la o întrebare pentru Interfax.

Mitropolitul a spus ca pregătirile pentru vizita deja se fac, iar mănăstirile rusești de pe Athos sunt restaurate.

„Foarte multe renovari au fost efectuate în mănăstirile din Athos, în ultimii ani. În plus, ne-am propus o serie de evenimente, în Rusia. Vor exista simpozioane științifice și congrese de călugări, pentru a marca această dată cat mai bine”, a spus el.

Patriarhul Kirill a vizitat Athosul în iunie 2013 și, printre altele, a solicitat reconstruirea Mănăstirii Xilurgu, prima manastire ruseasca de pe Muntele Athos.

Mitropolitul a mai spus ca Patriarhul intenționează să viziteze Istanbulul, pentru o reuniune a șefilor Bisericilor Ortodoxe locale, dedicata pregătirilor pentru Marele Sinod al intregii Ortodoxii.

„Este de așteptat să aibă loc în luna ianuarie”, a spus el, adăugând că pregătirile pentru Sinod sunt departe de a fi finalizate, data fiind necunoscută.

Prima mănăstire rusească de pe Athos a fost înființată de către Sfântul Kneaz Vladimir și a fost numita Mănăstirea Fecioarei – Xilurgu. Aceasta a fost menționată pentru prima dată, în scris, în februarie 1016. Data este considerată ca fiind începutul prezenței rusești pe Athos.

www. lonews.ro