De fapt, nu am obiceiul de a reacționa la toate aberațiile din partea unor culte neoprotestante. Mai mult, chiar mă amuzam de multe prostii și rătăciri prin care trec sărmanii. Dar de această dată am decis să nu tac, mai ales că Adevărul, care ne face vii a fost distorsionat de-a binelea! Mă refer la unul dintre articolele publicate recent de către pastorul Vasile Filat pe blogul său moldovacreștina.md, care în adevăratul sens al cuvântului este plin de erori. Dovadă clară de mărturisire a credinței prin minciuni, ori, după cum ne învață foarte clar Sfânta Scriptură – diavolul este tatăl minciunii. 

Am să le iau la rând. 

  1. Vasile Filat, în articolul său intitulat: Mitropolia Moldovei va lupta împotriva sectelor: implicații, temeri și perspective scrie următoarele: Mitropolia Moldovei a anunțat recent că va lupta mai intens împotriva cultelor religioase din ţară care nu sunt recunoscute de Biserica Ortodoxă. Mie îmi este foarte interesant! Unde în materialul în cauză Vasile Filat a văzut cuvântul luptă? Așadar de aici încep minciunile, adică chiar din prima propoziție.
  2. Autorul articolului, pretinde precum că moderatorul a încercat de mai multe ori să afle o definiție a cuvântului sectă, dar, nu a fost să fie, deoarece reprezentantul Mitropoliei nu a formulat un răspuns concret la această întrebare. FALS! D-lui mai pretinde că a privit cu multă atenție materialul și nu a aflat un răspuns. D-le Filat. Vă rog mult, mai priviți odată cu atenție emisiunea Țara lui Dogaru, din 09 martie 2016. Ca să nu vă osteniți prea mult, începeți de la minutul  5 secunda 14 și mai departe. Cât nu ar fi de straniu, răspunsul este! Sau, poate că nu chiar cu atâta atenție ați privit…
  3. Vasile Filat, în materialul său pretinde că știe definiția sectei, din punctul de vedere al Mitropoliei și chiar o definește în articolul său: Citez: Ei bine, Biserica Ortodoxă învață că ea este singura Biserică adevărată și toate celelalte confesiuni sunt eterodocși, adică sectanți, adică greșiți și pierduți. Schizmatici sunt cei care rămân la învățătura și doctrina Bisericii Ortodoxe, dar nu mai recunosc conducerea oficială a părții de la care s-au rupt. Deci, ca să fie clar, din perspectiva Mitropoliei Moldovei, toate celelalte confesiuni sunt secte și celelalte biserici ortodoxe din țară sunt schismatice. Iată împotriva cui va fi această luptă. Iarăși din nou, un val de minciuni. Dle Filat! Ați sunat careva persoane responsabile din cadrul Mitropoliei ca să-i rugați să definească cuvântul sectă din perspectiva Bisericii Ortodoxe? Sunt sigur că nu! Nu neg, poate comunitatea Baptistă și consideră secte orice comunitate, după cum ați definit Dvs. mai sus. Dar, nu pot înțelege. De ce mergeți pe panta minciunilor, persoană care vă considerați după cum scrie mai jos pastor, profesor la careva instituții, fondator de cluburi… Pe toate cu minciuna le-ați format? De altfel mare minune că ați trecut la cuvântul pastor, că până nu demult vă semnați preot, intenționat pentru a duce lumea în eroare.

Nu vreau să continui șirul. Mă doare realitatea în care trăiți și realitatea în care trăiesc adepții cultului în cauză. Mai mult ca atât, simțindu-vă cu musca pe căciulă, ați crezut că cuvântul sectă vă este atribuit pe bună dreptate și de aici și reacția violentă. Vreau să vă liniștesc. În înțelesul Bisericii Ortodoxe, Comunitatea Dvs. este definită nu drept sectă, ci drept Mișcare Religioasă, conform Manualului de Îndrumări Misionare, editat de Patriarhia Română încă în secolul trecut. Desigur, lucrul ăsta nu înseamnă că ați poseda Adevărul sau că nu ați avea nevoie de Cunoașterea învățăturii sănătoase despre Dumnezeu, de catehizare într-un final, mai ales după astfel de articole pline de minciuni.

Închei cu următoarea concluzie: În Republica Moldova, nu sunt prigonite cultele minoritare ci cele majoritare. Iar în momentul în care Biserica Ortodoxă nu dorește nimic altceva decât să-și facă Misiunea încredințată Ei de chiar Domnul nostru Iisus Hristos, toți au intrat în panică, de frică ca nu cumva bieții oameni să creadă și să ajungă la cunoștința Adevărului și într-un final să moștenească și Viața Veșnică! Dar, să nu uite Domnul Filat că mântuirea oamenilor nu stă nici în mâna lui și nici în a mea, ci în a Singurului și Adevăratului Dumnezeu. Misiunea mea, însă stă însă în a merge și ai învăța…!

Preot Iulian Rață

Președintele Sectorului Sinodal pentru Activitate Misionară, antisectară și antischismatică

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.