Icoana Maicii Domnului – „Bucuria tuturor celor necăjiţi”
 

„…O du la Împăratul Împăraţilor, Domnul tuturor, la Fiul şi Dumnezeul tău, şi cere iertare de toate păcatele mele.” (din Acatist) Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiţi”, pictată sub inspiraţia Acatistului cu acelaşi nume, este sărbătorită la date calendaristice distincte în Biserica Ortodoxă Rusă, potrivit diferitelor copii făcătoare de minuni ale Icoanei, răspândite în toată lumea. În 24 octombrie este sărbătorită Icoana „Bucuria tuturor celor necăjiţi” din Moscova (Ordinka), datorită unei minuni petrecute în 24 octombrie 1688.
Sora patriarhului rus Ioachim (1674 – 1690) avea o rană deschisă în zona stomacului, care o ţinea la pat. Pregătindu-se de moarte, fără speranţe din partea medicilor, primind Sfânta Împărtăşanie, Eutimia se ruga cu asiduitate Mântuitorului şi Maicii Domnului. Ea locuia pe strada Ordinka, în Moscova, în parohia Schimbării la Faţă a Domnului.
În timpul rugăciunii de dimineaţă, aceasta a auzit glasul Maicii Domnului care a îndemnat-o să cheme acasă preotul de parohie, cu Icoana „Bucuria tuturor celor necăjiţi” din biserica sa: „Cere preotului să-ţi citească o rugăciune înaintea Icoanei mele, să sfinţească agheazmă şi să te stropească. Aşa te vei vindeca”, a sfătuit-o Împărăteasa cerurilor.
Îndată, Eutimia şi-a trimis rudele la biserică, iar preotul a venit imediat cu Icoana indicată. După rugăciune şi stropire, Eutimia s-a înzdrăvenit. Ştirea minunii a circulat în zonă, iar Icoana a fost recunoscută oficial drept făcătoare de minuni, primind data de serbare 24 octombrie.
În Icoana „Bucuria tuturor celor necăjiţi”  Maica Domnului este prezentată în întregime, în grădina Raiului, printre florile din Paradis, cu braţele deschise, pentru a putea primi rugăciunile creştinilor. Deasupra, central, se află Mântuitorul, binecuvântând.
La picioarele Maicii Sfinte sunt reprezentaţi credincioşii care se roagă, dar şi sfinţii îngeri, care poartă rugăciunile lor către Doamna şi Stăpâna tuturor. În alte variante ale aceleiaşi Icoane, Maica Domnului stă pe nori, cu Pruncul pe braţul stâng, iar deasupra, central, este reprezentată Sfânta Treime, fără apariţia florilor din Rai. Icoana indică faptul că, din Rai, Maica Domnului primeşte şi ascultă rugăciunile tuturor celor necăjiţi, mijlocind la Fiul ei.
În afară de Icoana „Bucuria tuturor celor necăjiţi” de pe strada Ordinka, Moscova, există o altă Icoană de acelaşi tip, renumită, în  localitatea Ivanovo din Rusia.