Cununie religioasa dupa 46 de ani

0
0

Bună ziua, Părinte, vin spre dumneavoastră cu următoarea problemă: părinții mei sunt căsătoriți civil de 46 de ani însă nu s-au cununat și religios. Pe parcursul anilor, au mai existat gânduri în acest sens, însă luați de vârtejul vieții, acest lucru nu s-a întâmplat. Părinții mei sunt niște oameni buni, gospodari, muncitori, cu mult bun simț, sinceri și onești (un lucru foarte rar în ziua de azi, într-o lume în care minciuna a devenit virtute). Chiar dacă aceste descrieri par mândrie, îmi asum aceste lucruri și trebuie să le spun. Credința lor s-a manifestat prin lucrurile spuse mai sus și prin rugăciunile în propria casă, în fața icoanelor. Da, este adevărat că nu au fost credincioși practicanți. Nu au mers la Liturghie, nu s-au spovedit, nu s-au împărtășit. Grav, nu-i așa? Pentru că au probleme de sănătate s-au gândit și la acest pas, cununia religioasă, ca la o încercare de iertare a lucrurilor nefăcute din punct de vedere religios, pe care biserica ne învață. În cazul unor oameni de 70 de ani, mai sunt necesari nași, tot ritualul unei cununii sau se poate face o slujbă adecvată? Exista oare și preoți care să privească cu înțelegere acest lucru sau vor fi “certați” cum se întâmplă destul de des în biserica ortodoxă? Veți spune că nu am căutat deajuns sau credința nu a fost pe măsură…dar credeți-mă că este greu pentru unii oameni să mai revină la spovedanie după ce duhovnicului îi sună mobilul. Sigur că trebuie să avem răbdare, perseverență, speranță, multă credință, să dovedim că iertăm cu sufletul și nu numai cu cuvântul (greu, foarte greu) dar, în același timp să rămânem raționali, obiectivi, să avem discernământ. Vă mulțumesc, Sorina Georgescu. Doamne ajută!

  • Sorina Georgescu a întrebat 12 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0

Bună să îți fie inimoară. Dureros dar pur adevăr. E greu în ziua noastră, dar să știți că mai avem sfinți umblători printre noi. Oameni sfinți care încă ne pot înțelege și se pot pune în locul nostru. Unul din aceștea am cunoscut eu, dar cred că e departe de dumneavoastră. În ce privește viața părinților. Desigur că nu e bine, dar după cum ne spune vorba din popor, în cazul lor: mai bine mai târziu decât niciodată. În ce privește nașii pentru ei: Biserica Rusă în general nu pune un accent pe nași. Dar eu cred că ar fi bine totuși să se facă exact așa cum e rânduit: ar fi bine să se bucure și ei deplin pentru că nu s-au bucurat la timpul potrivit. Poate găsesc pe cineva de vârsta lor să fie o ambianță de aceiași vârstă. Însă înainte de toate acestea ar fi mai bine mai întâi o spovedanie. Și această spovedanie să nu fie urmată de împărtășanie ci să fie lăsat puțin timp pentru a se face Canonul de vindecare. Iar cununia să aibă loc imediat ce stabiliți. Nu e cazul să se mai amână. Dar stau acum și mă mai gândesc la ce le mai folosește lor această taină? La 70 de ani. Scopul Cununiei nu îi mai privește pe ei. Naștere de prunci și împreunare conjugală. Cred că mai degrabă s-ar cuveni acum spovedania și Împărtășania. Așa văd eu cel mai bine și cel mai corect să se facă. Poate că vă găsiți vreun preot iscusit pe acolo care, în urma Spovedaniei și a Împărtășaniei să vă spună de se mai cuvine să se facă Taina Cununiei. Și iar stau și mă gândesc: parcă totuși Taina Cununiei este și pentru a face din doi unul și la judecată să se prezinte împreună în fața lui Hristos. Ar fi bine să găsiți un preot înțelept care să știe să efectuieze Taina Sfintei Cununii anume pentru ei, adaptând-o la situația lor. Însă vă îndemn să vă gândiți mai mult nu la Taina Cununiei ci la cele două: Spovedanie și Împărtășanie. Pentru că acestea două sunt baza intrării noastre în Împărăția lui Dumnezeu.

Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul este adevărată mâncare şi sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne întru Mine şi Eu întru el.

mag. Vitalii Mereuțanu

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.