Resfintirea Manastiri Draganescu

0
0

Sârut mâna, Părinte, sâmbăta 29 septembrie se face resfinţirea mănăstirii Dragănescu, mănăstire pictată de Părintele Arsenie Boca, pentru mine este pentru prima dată când particip la un asemenea eveniment, din câte ştiu eu, lumea va intra şi se va închina în altar, vreau să vă întreb dacă intrarea în altar are o semnificaţie specifică pentru noi ca creştini ortodocşi?

  • Vladut a întrebat 12 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0

Dragă frate , faptul că în trecut femeile întrau în altar, nu are nici o legătură cu acest subiect. În prezent, conform Canoanelor, femeile într-adevăr nu au voie sã între în altar. Excepţie fac numai maicile care au binecuvântarea ierarhului (şi asta e valabil doar în mãnãstirea ei).

Orice sfinţire de bisericã se pecetluieşte şi desăvârşeşte prin slujirea primei Liturghii pe această sf. masã. Deci până la slujirea primei Liturghii, biserica nu este sfinţită „pânã la capãt”. O sfântã masã sfinţitã dupã rânduialã, dar pe care nu s-a slujit încã Liturghia, nu este decât un obiect sfinţit, cu sfinte moaşte (şi alte atribute) pe ea. Reieşind din p.2, în BOR s-a ajuns la obiceiul de a sfinți sf. masă si biserica, dar prima Liturghie sã se slujeascã afarã. Deci sf. masã rãmâne anume în starea de care vorbeam şi care constituie obiectul evlaviei credincioşilor. Fără nici o problemã, după sfințire, toatã lumea poate întra în altar şi sãruta sf. masã, cu condiţia că acolo nu s-a fãcut încã Liturghia, deşi acest obicei nu este o regulã, ci un compromis. Obieciul dat nu se întâlneşte în alte Biserici, decât cea românã (deşi cândva îl aveau şi alţii), dar nu este de nimeni condamnat.

Administrația

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.