0
0

De ce nu se permite cununia la mănăstiri?

  • Irina E a întrebat 11 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0
Răspunsul nu-mi aparține, dar este absolut corect și înțelept… În primul rând, atmosfera unei mănăstiri. Veselia si culoarea unui alai de nunta afecteaza solemnitatea din interiorul manastirii, tulburand spiritualitatea locului si a calugarilor. Au existat chiar situatii in care cei din urma s-au lasat ispititi de cele lumesti si au sfarsit luandu-si sotii si renuntand la viata monahala.
Un alt motiv pentru care nunta nu trebuie tinuta intr-o manastire se refera la cel care oficiaza ceremonia religioasa. Conform Centrului de Presa al Patriarhiei Romane, cei care au depus juramantul castitatii nu pot savarsi Taina Cununiei, nu pot lua parte la dansul care insoteste cantarea „Isaia dantuieste” si nu pot fi ulterior prezenti nici la petrecerea de nunta.
Apoi, trebuie tinut cont de faptul ca in timp ce o ceremonie religioasa de nunta marcheaza intrarea noii familii in randul comunitatii, manastirea si calugarii reprezinta un spatiu al detasarii de tot ce este uman, lumesc, un spatiu in care legaturile fizice, intime sunt interzise cu desavarsire, un spatiu al izolarii de familie. Manastirea are un rol diferit de cel al Bisericii, cu mult mai sobru.
Un alt motiv pentru ca nunta sa nu se desfasoare intr-o manastire: conform centrului de presa amintit, unirea a doi tineri si inclusiv pastorirea noii familii revine preotului parohiei din care mirii fac parte, iar aceste responsabilitati nu pot fi imprumutate unui reprezentant al vietii monahale.

Dumnezeu să ne aducă pace și liniște în suflete!
Preot Iulian Rață
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.