Taina Sfântului Botez

0
0

Bună ziua, părinte. Vă rog spuneţi care e procedura corectă ortodoxă în privinţa botezului apei care se stropeşte copilul, după câte zile se poate de botezat copilul, tot ce e legat de copilul nou născut. Mulţumesc mult.

  • You must to post comments
0
0
Doamne ajută. În primul rând nu e vorba despre botezul apei ci de botezul copilului. Nu botezăm apa ci copilul. Și despre explicații puteți afla și pe internet, numai să doriți. Despre toate au fost scrise și explicate. Noi ar trebui să facem articole lunge pe această temă. Însă aici avem rubrica întreabă preotul. Ori despre cele ce doriți pot fi găsite pe internet și asta ușurează și munca noastră. Bine. Mi-am schimbat părerea și o sa vă dau și rânduielile care trebuiesc făcute la nașterea pruncului. Biserica a rânduit slujbe specifice atât pentru prunc cât şi pentru mamă, dintre care amintim:

  • Rânduiala în ziua întâi la femeia lăuză – moaşa aduce la biserică într-un vas apă curată pentru sfinţire, iar preotul o sfinţeşte. Se stropeşte mama şi se stropeşte şi pruncul.
  • Rugăciunile la femeia lăuză în a opta zi – când preotul merge la casa unde s-a născut pruncul şi citeşte rugăciuni pentru mama, pentru prunc, pentru moaşa care ridică pruncul şi pentru celelalte femei, care stau în ajutor. Apoi, stropeşte preotul casa cu apa sfinţită în chipul crucii, după care, însemnează pruncul, binecuvântându-l la frunte, pentru înţelepciune, la gură pentru cuvânt şi suflare, iar la inimă, pentru putere, zicând: „Mâinile Domnului te-au făcut şi te-au zidit”.

Tot ăn a opta zi şi rugăciunea la însemnarea pruncului, când i se pune numele.

Botezul – este Sfânta taină, în care, prin întreita afundare în apă, în numele Sfintei Treimi, cel care botează se curăţeşte de păcatul strămoşesc şi de toate păcatele făcute până la Botez, se naşte la o viaţă nouă sprirituală şi devine membru al Trupului tainic al Domnului.
Botezul a fost instituit de Mântuitorul Iisus Hristos după Invierea din moarte, îndemnându-i pe Sfinţii Apostoli astfel: „Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacurilor. Amin!”. Taina este rânduită la 40 de zile iar nu este fix ci poate fi stabilit de părinți și de preotul locului. Deci toate trebuiesc făcute în conlucrare cu părintele bisericii.

Sârguindu-ne în adevăr rămânem în lumină.

Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.