ajutor

0
0

Bună să vă fie inima. Părinte, bărbatul meu mă înjură, mă drăcuie și mă jignește din orice prostie. Ce să fac? Vă rog ajutați-mă.

  • Cristina a întrebat 13 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0
Am să vă redau mai jos ceea ce ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur în acest caz, despre persoane care insultă. El spune: ”Pe cei ce insultă trebuie să-i luăm drept slabi și bolnavi. 

Veți zice: Cum, oare, e cu putință să suferim jignirile? Cum – întreb eu – aceasta n-ar fi cu putință? Cuvintele pricinuiesc, oare, vreo rană? Lasă pe trup vreo zgârietură? Ce rău fac? De vrem, le putem suferi. Să facem legământ că le vom suferi – și, să vedeți, le vom suferi. Să ne zicem nouă înșine: Aceasta nu-i ură, ci slăbiciune. Și în adevar e slăbiciune – și dovadă că nu-i ură sau răutate, este că omul acesta însuși voia să se înfrâneze, cu toate că adesea fusese jignit. Dacă cugetăm că acesta-i un lucru de slăbiciune, vom suferi, vom ierta și ne vom sili ca noi înșine să nu cădem. Vă întreb pe toți: de voiti, puteți fi îndeajuns de înțelepți ca să suferiți pe cei ce vă jignesc? Cred că da. Poate că acel ce v-a jignit a făcut-o fără voie, nu din gând precugetat, poate numai sub îmboldirea patimii, stăpâniți-vă… Ați fost jigniți – și jignirea vine de la dușmanii voștri? Cu atât mai mult să fiți împăciuitori. Dar acela înnebunit de obraznicie!… Tocmai pentru aceasta trebuie să te duci să-l afli; căci două rele îl pasc, obrăznicia și mânia. Voi sunteți în stare de sănătate, vedeți limpede, nu că el care orbecăiește în întuneric, din pricina acestor două rele. Și fiindcă voi sunteți la adăpost de acestea și, pe deasupra, sănătoși, mergeti spre el, după cum doctorul la bolnav. Zice oare doctorul: “Omul acesta este bolnav și nu voi merge să-l văd?” Mai ales atunci se duc doctorii, când văd bolnavi care nu se pot mișca. De cei ce se mișcă, ei se îngrijesc mai puțin. Oare, trufia și mânia nu vi se par mai grozave ca o boală?”

Ce să mai adaug eu păcătosul la aceste cuvinte sfinte?! Sper doar ca dvs să le fi înțeles conceptul și să le trăiți sensul!

Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.