rugaciuni

0
0

Binecuvântează Părinte! Aş vrea să ştiu câte ceva despre slujba în biserică de miercuri seara, în a doua săptămână a Postului Mare. Vă mulţumesc anticipat.

  • You must to post comments
0
0

Dragă Maria, cred că vă referiţi la slujba Paveserniței Mare. 

Pavecerniţa Mare

Pavecerniţa mare este o slujbă de pocăinţă care se slujeşte în următoarele zile:

  • Marţi şi miercuri noaptea în Săptămâna brânzei (săptămâna anterioară Postului Mare)
  • De luni până joi, noaptea, în Postul Mare
  • Nopţile de vineri din Postul Mare 
  • Luni şi joi din Săptămâna Mare
  • De luni până vineri în posturile mai mici: Postul Crăciunului, Postul Sfinţilor Apostoli şi Postul Adormirii Maicii Domnului 
  • În ajunul unor Praznice Împărăteşti, ca parte componentă din Veghea de toată noaptea:
    • Crăciun
    • Epifania
    • Bunavestire

Spre deosebire de sora sa mai mică, Pavecerniţa mare are porţiuni care sunt cântate de cor  iar în timpul Postului Mare este spusă Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul cu mătănii. În prima săptămână din Postul Mare se slujeşte Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, împărţit în patru părţi, de luni până joi câte una.

În Ceaslovul grecesc se găseşte o formă modificată a Miezonopticii pentru Rugăciunea de dimineaţă a laicilor, în timp ce o formă modificată a Pavecerniţei mici este folosită ca Rugăciune de seară.

Pavecerniţa Mare este compusă din trei părţi, fiecare începând cu chemarea la rugăciune: „Veniţi să ne-nchinăm…”:

Prima parte’

Este compusă din psalmii  4, 6, şi 12; Slavă…, etc.; psalmii 24, 30, 90; apoi urmează imnul „Domnul este cu noi” şi tropar, Crezul, imnul „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu”, Trisaghionul şi troparul zilei, Doamne miluieşte (de 40 de ori), „Mai slăvită decât heruvimii…” şi Rugăciunea Sfântului Vasile cel Mare.

Partea a doua’

Este compusă din paslmii 50 şi 101, Rugăciunea lui Manase; Trisaghion şi Troparul de Pocăinţă, Doamne miluieşte (de patruzeci de ori), „Mai slăvită decât heruvimii…” şi Rugăciunea Sfântului Mardarie.

Partea a treia’

Este compusă din psalmii 69 şi 142, Doxologia Mică; apoi canonul care este urmat de Cuvine-se cu adevărat, Trisaghion, imnul „Doamne al Puterilor, fii cu noi…”, Doamne miluieşte (de 40 de ori), Rugăciunea orelor, „Mai slăvită decât heruvimii….”, Rugăciunea Sfântului Efrem, Trisaghion, Rugăciunea de implorare a lui Pavel Călugărul şi Rugăciunea către Iisus Hristos a lui Antiohie Călugărul. Apoi urmează iertarea reciprocă. În loc de binecuvântarea obişnuită a preotului, toţi fac mătănii în timp ce preotul citeşte o rugăciune specială de mijlocire. După aceea se slujeşte Litia şi toţi se închină la icoane şi la moaşte.

Doamne ajută şi lectrură ziditoare sufletului.

Prot Victor Mihalachi

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.