0
0

Doamne, ajută! Vă rog să îmi spuneţi: un părinte care şi-a dat demisia din preoţie mai poate fi părinte duhovnic? Părintele respectiv nu are nici o oprire canonică, este chiar un preot bun, care are însă probleme mari în familie şi cu unul din preoţii colegi de la parohie. În aceste condiţii dacă demisia va fi aprobată, va urma caterisirea, deşi nu are nici o abatere în slujirea sa? Cum se poate evita caterisirea ţinând cont de conştiinciozitatea preotului respectiv? Vă mulţumesc. Angel Pop

  • You must to post comments
0
0

Preotul, chiar dacă este și caterisit rămâne preot. Conform dreptului canonic bisericesc, caterisirea înseamnă luarea tuturor drepturilor de a sluji vreo lucrare sfinţitoare a Bisericii şi trecerea vinovatului în rândul mirenilor (Can. 27, Cartagina). Trebuie să spunem că caterisirea preotului nu înseamnă pierderea harului. Caterisirea înseamnă oprirea de la slujire făcută de cei în funcție. Însă pierderea harului preotul care e supus caterisirii are loc odată cu îndepărtarea lui de la adevăr, cădere în erezie, sau alte abateri atât dogmatice cât și morale așa căci  „Cel ce nu este cu Hristos(în toate ale sale) este împotriva Lui”. Și cel care este împotriva lui Hristos nu poate fi din rândul celor care sunt a lui Hristos. Și odată ce legea firii ne arată că nu se cuvine ca cineva care e purtător de faptă rea să se numească slujitor al Binelui tot așa trebuie să se procedeze și în cazul preoților caterisiți. Odată cu căderea lui morală de la adevăr, și prin aceasta pierderea harului, preotul trebuie să fie oprit și de la slujirea celor sfinte. Deci v-am spus cazul cand se face caterisire. Cazul preotului de care vorbiți nu văd să fie cu haina caterisirii. Deci e vorba că el singur se retrage din preoție. Cu atât mai mult acest preot rămâne preot și el va da răspuns în fața lui Dumnezeu pentru imaturitatea lui preoțească. El nu trebuie să se smintească și să dezbrace haina preoțească pentru motive simple ci să se smerească și să rămâie slujitor după rânduiala lui Melchisedec. Iar pentru el nu va fi impusă caterisire dacă e va retrage. Așa că el rămâne preot. Și implicarea în cele ale Bisericii(slujba, duhovnic…) rămâne la decizia lui. Dar să știți că odata ce el iese din preoție i se interzice orice activitate. Pentru că activitatea unui preot este strict legată de o Biserică. Deși cred că fiii duhovnicești poate să și-i păstreze. El trebuie să vadă că nu este mântuire lui afară de preoție. E asemenea ca și cu căsătoria. El acum face divorț cu Biserica lui Hristos. Și odată ce cineva face așa ceva nu mai păstrează drepturile asupra celor care au fost înainte de divorț. Deși funcția lui rămâne valabilă și pentru neîmplinirea ei va fi judecat.

Îndemn de la noi pentru el: Părinte – Hristos a înviat.

 Cu râvnă întru Domnul
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

Trebuie să spunem că caterisirea preotului nu înseamnă pierderea harului. Caterisirea înseamnă oprirea de la slujire făcută de cei în funcție. Însă pierderea harului preotul care e supus caterisirii o are loc odată cu îndepărtarea lui de la adevăr, cădere în erezie, sau alte abateri atât dogmatice cât și morale așa căci  „Cel ce nu este cu Hristos(în toate ale sale) este împotriva Lui”. Și cel care este împotriva lui Hristos nu poate fi din rândul celor care sunt a lui Hristos. Și odată ce legea firii ne arată că nu se cuvine ca cineva care e purtător de faptă rea să se numească slujitor al Binelui tot așa trebuie să se procedeze și în cazul preoților caterisiți. Odată cu căderea lui morală de la adevăr, și prin aceasta pierderea harului, preotul trebuie să fie oprit și de la slujirea celor sfinte.

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.