Miercurea şi vinerea Săptămânii Mari sunt zilele Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite
În fiecare miercure şi vineri, cât şi în anumite sărbători, din perioada Postului Mare, se săvârşeşte o liturghie cu totul deosebită de cele cu care este obişnuit creştinul ortodox, Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite. După obiceiul Ortodoxiei, în prima săptămână a Postului Mare, o mare parte din creştini se apropie de Sfânta Împărtăşanie, după o deosebită perioadă de rugăciune şi de pocăinţă. Majoritatea se împărtăşă în zilele de sâmbătă şi duminică. Se împărtăşesc însă şi la Litughia Darurilor mai înainte sfinţite, de obicei creştinii slabi, bolnavi, care din anumite pricini legate de sănătatea lor nu pot posti mai multe zile. În Bisericile de enorie, creştinii se pot ruga la Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite în zilele de miercuri, vineri, a primei săptămâni şi luni, când Biserica Ortodoxă de rit vechi serbează I şi II aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, când la fel pot primi Sfânta Împărtăşanie.
La Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfinţite nu se împărtăşă copilaşii, care nu pot primi trupul Domnului nostrum Iisus Hristos.
Pe scurt, apariţia Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite datează încă din primele secole ale creştinismului. De obicei, în perioada Postului Mare cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică nu se săvârşea Sfânta Liturghie. Râvna creştinilor era însă foarte mare şi aceştea doreau să primească Trupul şi Sângele Domnului mai des decât doar o dată pe săptămână. De aceea, Sfinţii Părinţi au decis să Sfinţească Trupul şi sângele Domnului în zilele de duminică, dar să-l păstreze pentru celelalte zile. Astfel a apărut Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite.
Aceasta este statornicită prin Sinodul Trulan canonul 52: „în toate zilele postului mare, afară de sâmbătă şi duminică şi de Bunavestire, să se săvârşească Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.” Aşadar, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite nu este interzisă în nici o zi din Postul Mare. S-a făcut însă, obiceiul ca această Liturghie să se săvârşească miercurea şi vinerea în sfântul şi marele post, afară de ziua de vineri, şi joi din săptămâna patimilor, când nu se săvârşeşte nici o Liturghie.
Ea se face totuşi şi în zilele de luni, marţi şi joi, atunci când în aceste zile cad anumite sărbători: Sfântul Haralampie, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul, sfinţii 40 mucenici din Sevastia, dar anul acesta cade în duminica Crucii, ajunul Buneivestiri, ş.a.
Invităm toţi creştinii ortodocşi să participe prin biserci la aceste Sfinte Liturghii cu totul deosebite, dar foarte mult îndemnătoare la rugăciune! Trăiţi în Dragostea lui Dumnezeu!
Preot Iulian Raţă


справка по болезни купить