Rânduiala spălării picioarelor

din

Joia Mare


După Rugăciunea Amvonului, iese preotul, precum este îmbrăcat, afară pe ușa cea mare a bisericii cu cadelnița în mână și merg înainte cu făclii aprinse, unde este gătită spălarea de eclesiarh, fiind rânduiți 12 frați care să fie spălați de cel mai mare, între care trebuie să fie un portar și un econom, în chipul lui Petru. Ieșind cei doisprezece cântă Psalmul 50, apoi cântăreții încep a cânta aceste tropare din Canonul din Joia Mare.

Cântarea a 5-a, glasul al 6-lea:
Irmosul:

Cu legătura dragostei fiind legați Apostolii, și dându-se pe sine lui Hristos, Celui ce stăpânește toate, li s-au spălat picioarele cele frumoase, binevestind pace tuturor.

Ceea ce tine apa cea netinuta, si cea mai presus in vazduh, care infraneaza adancurile si opreste marile, intelepciunea lui Dumnezeu, a turnat apa in spalatoare si a spalat picioarele slugilor, Stapanul.

Aratat-a ucenicilor, Stapanul, chip de smerenie. Ca Cel ce imbraca cerul cu nori, s-a incins cu stergarul, si a plecat genunchii de a spalat picioarele slugilor; intru a Carui mana este suflarea tuturor celor ce sunt.

Apoi se canta si aceste stihiri ale spalarii, glasul 1, insusi glasul :

Cel ce Te-ai incins cu stergarul, si ai spalat picioarele ucenicilor, Hristoase Dumnezeule, spala gandirea sufletului nostru, si ne incinge pe noi cu legatura duhovniceasca, spre a face poruncile Tale si a canta bunatatea Ta.

Glasul al 2 -lea

Avand sa luam mare binefacere, sa alergam credinciosii cu buna cucernicie la cinstita spalare. Nu intinaciunea trupeasca spaland, ci sufletele in taina sfintindu-ne. Ca Hristos, Mantuitorul nostru, Cel ce cauta pe pamant si-l face de se cutremura, Se pleaca insusi pe Sine si Se atin ge de talpi de lut, daruind sigura inaltare asupra a toata puterea protivnica. Acestuia cu buna multumire sa-I zicem: Cel ce ne-ai aratat noua calea cea mai buna a inaltarii, smerenia, mantuieste-ne, Bunule, ca un iubitor de oameni.

Asemenea:

Petru se sfia sa i se spele picioarele, de preacuratele maini, de care a fost zidit Adam ; dar a auzit: De nu te voi spala pe tine, nu ai parte cu Mine. Si de asa multa frica fiind cuprins, a zis catre Tine: Doamne, nu numai picioarele sa-mi speli, ci si mainile si capul. O, mari darurile Stapanului!, ca fagaduieste a face partasi barului Sau pe ucenici, si a avea parte cu dansii in slava cea ne graita; precum si la paharul cel de taina a zis: ca-l va bea acela nou im preuna cu dansii, in imparatia ceru rilor. De care invredniceste-ne si pe noi, ca un milostiv si de oameni iubitor.

Glasul al 8-lea:

Astazi, Cel neapropiat dupa fiinta lucru de rob a luat; cu stergarul S-a incins Cel ce imbraca cerul cu nori ; apa a turnat in spalatoare Cel ce a despartit Marea Rosie; si plecandu-Se in genunchi, a inceput a spala picioarele ucenicilor, si a le sterge cu stergarul cu care era incins. Si cand le-a spalat picioare le, a zis ucenicilor : Voi curati sunteti, dar nu toti ; insemnand pe cel ce L-a vandut.

Slava…, glasul al 6-lea:

Mai bine ar fi fost, Iuda, de nu te-ai fi zamislit in pantecele maicii tale; mai bine ar fi fost tie, vanzatorule de nu te-ai fi nascut, in-strainatule de Fiul lui Dumnezeu Ca prin tine s-a rupt cununa uceni cilor Iui Hristos, si via cea adevara ta a cules-o talharul cel rastignit. Prin tine s-a taiat ingradirea, si Bi serica cea nefacuta de mana au stri cat-o calcatorii de lege. Fie ca te-ai rusinat de mirul celei pacatoase, ca era de mult pret ; dar cum nu te-ai temut a vinde celor fara de lege sangele Celui drept? Mai bine ar fi fost, vanzatorule, de nu te-ai fi nascut, instrainatule de Fiul lui Dumnezeu.

Si acum… glasul al 8-lea:

De dormitare diavoleasca fiind cuprins Iuda, a adormit intru moar te. Vreme era de privegheat, vreme era de trezit; sa-i suspine inima, sa-i lacrimeze ochii, cu cantare sa privegheze; ca mare este taria Crucii; Hristos este langa usi; Pastile de jertfit au venit. Slava Tie, Doamne, slava Tie!

Apoi ecteniile acestea:

Cu pace Domnului sa ne rugăm!

Pentru pacea de sus si pentru mantuirea sufletelor noastre, Domnului sa ne rugam.

Pentru pacea a toata lumea, pentru bunastarea sfintelor lui Dumne zeu Biserici si pentru unirea tuturor, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa se binecuvinteze si sa se sfinteasca spalarea aceasta, cu puterea, cu lucrarea si cu venirea Duhului Sfant, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa fie apa aceasta spre spalarea intinarii pacatelor noastre, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa ne izbavim noi de tot necazul, mania, primejdia si nevoia, Domnului sa ne rugam.

Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumnezeule, cu harul Tau.

Pe Preasfanta, curata, preabinecuvantata, slavita Stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii sa o pomenim.

Pe noi insine si unul pe altul si toa ta viata noastra lui Hristos Dum nezeu sa o dam.

Ecfonisul:

Ca Tu esti curatirea sufletelor noastre, si Tie slava inaltam, Tata lui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Cântărețul: Amin.

Apoi preotul, sau cel mai mare, se roagă cu glas mare:

Domnului să ne rugăm.

Cântărețul: Doamne miluiește.

Preotul: Doamne și Preabunule Dumnezeu, Cel ce esti neapropiat cu Dumnezeirea, Care ai luat chip de rob si spre inchipuirea smereniei celei mantuitoare ai spalat picioare le ucenicilor Tai cu preacuratele mainile Tale si le-ai sters cu stergarul, cauta si acum spre noi, nevrednicii robii Tai, care urmam smere niei Tale celei atat de preaslavite, si ne invredniceste sa ne spalam de intinaciunile trupesti si de necuratiile sufletului cu atingerea apei acesteia. Daruieste noua pogorarea cea nevazuta a Preasfantului Tau Duh; intareste sufletele si trupurile noastre impotriva sarpelui celui inselator, care pazeste calcaiul nostru. Ca fiind curati sa slujim Tie cu buna multumire, calcand peste serpi si peste scorpii si peste toata puterea vrajmasului.

Ecfonisul: Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, impreuna cu Parintele Tau cel fara de inceput si cu Preasfantul si Bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Apoi:

Preotul: Pace tuturor!

Cântărețul: Și duhului tău.

Preotul: Capetele voastre Domnului sa Ie plecati!

Cântărețul: Ție Doamne.

Cel mai mare să se roage în taină:

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne-ai aratat noua masura smereniei, prin plecarea Ta cea preainalta, si pe cel smerit cu vointa intai chemandu-l, ne-ai invatat pe noi sa slujim unul altuia; inalta-ne pe noi cu smerenia cea dumnezeias ca; pazeste-ne neintinati, spalati pururea cu lacrimi, curatiti cu lumina darului Tau cel curatitor. Ca sa cadem cu adevarat la Tine pu rurea si sa aflam mila si indurare la judecata Ta cea infricosatoare.

Ecfonisul:

Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti, si Tie slava inaltam si Parintelui Tau celui fara inceput si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Apoi, diaconul sau preotul zice:

Preotul: Pentru ca sa ne invrednicim noi a asculta Sfanta Evanghelie, pe Domnul Dumnezeul nostru sa-L rugam.

Cântărețul: Doamne miluiește(de 3 ori).

Preotul: Din Sâfnta Evanghelie cea de la Ioan citire.

Cântărețul: Mărire Ție Doamne, mărire Ție.

Și cei ce vor să se spele, stau pe scaunele cele gătite și începand a se citi Evanghelia spălării, de la Ioan, ascultă:

În vremea aceea ştiind Iisus că a sosit ceasul Lui, ca să treacă din lumea aceasta la Tatăl, iubind pe ai Săi cei din lume, până la sfârşit i-a iubit. Şi făcându-se Cină, şi diavolul punând în inima lui Iuda fiul lui Simon Iscarioteanul, ca să-l vândă, Iisus, ştiind că Tatăl I-a dat Lui toate în mâini şi că de la Dumnezeu a ieşit şi la Dumnezeu merge, S-a sculat de la Cină, S-a dezbrăcat de haine şi, luând un ştergar, S-a încins cu el. După aceea a turnat apă în vasul de spălat şi a început să spele picioarele ucenicilor şi să le şteargă cu ştergarul cu care era încins. A venit deci la Simon Petru. Acesta I-a zis: Doamne, oare Tu să-mi speli mie picioarele? A răspuns Iisus şi i-a zis: Ceea ce fac Eu, tu nu ştii acum, dar vei înţelege după aceasta. Petru I-a zis: Nu-mi vei spăla picioarele în veac. Iisus i-a răspuns: Dacă nu te voi spăla, nu ai parte de Mine. Zis-a Simon Petru Lui: Doamne, spală-mi nu numai picioarele mele, ci şi mâinile şi capul. Iisus i-a zis: Cel ce a făcut baie n-are nevoie să-i fie spălate decât picioarele, căci este curat tot. Şi voi sunteţi curaţi, însă nu toţi. Că ştia pe cel ce avea să-L vândă; de aceea a zis: Nu toţi sunteţi curaţi. După ce le-a spălat picioarele şi Şi-a luat hainele, S-a aşezat iar la masă şi le-a zis: Înţelegeţi ce v-am făcut Eu? Voi Mă numiţi pe Mine: Învăţătorul şi Domnul, şi bine ziceţi, căci sunt. Deci dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori să ca să spălaţi picioarele unii altora; Că v-am dat vouă pildă, ca, precum v-am făcut Eu vouă, să faceţi şi voi. Adevărat, zic vouă: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său, nici solul mai mare decât cel ce l-a trimis pe el. Când ştiţi acestea, fericiţi sunteţi dacă le veţi face.

În timp cât se citește Evanghelia cel mai mare se scoală și când zice:

Și și-a pus veșmintele… Atunci arhiereul, sau cine va fi mai mare, se dezbracă de veșmânt,

și când zice: Și luând ștergarul s-a încins… Luând ștergarul se încinge și cel mai mare.

Iar când zice: După aceea a turnat apă în spălătoare… Toarnă și cel mai mare apă;

Și când zice: Și a început să spele picioarele ucenicilor şi să le şteargă cu ştergarul cu care era încins…. Începe și cel mai mare a spăla de la portar până la econom, picioarele tuturor celor doisprezece, le șterge și le sărută.

Iar când vine la econom se citește:

A venit deci la Simon Petru. Acesta I-a zis: Doamne, oare Tu să-mi speli mie picioarele?(Cuvintele lui Simon petru sunt rostite de econim). Iar legătura dintre cei doi o face cântând cel citește Evanghelia.

Și când citește: A răspuns Iisus şi i-a zis: cel mai mare Ceea ce fac Eu, tu nu ştii acum, dar vei înţelege după aceasta(Iar cuvintele Mântuitorului sunt rostite de cel care face spălarea).

Economul zice: Nu-mi vei spăla picioarele în veac.

Și răspunde cel mai mare, zicând: Dacă nu te voi spăla, nu ai parte de Mine.

La aceasta răspunde economul: Doamne, spală-mi nu numai picioarele mele, ci şi mâinile şi capul.

Atunci răspunde cel mai mare: Cel ce a făcut baie n-are nevoie să-i fie spălate decât picioarele, căci este curat tot. Şi voi sunteţi curaţi, însă nu toţi.

Și cel care citește evanghelia continuă citirea în timp ce cel mare termină spălarea picioarelor.

Apoi economul șade și-i spală cel mai mare picioarele. După aceea merge cel mare la locul său, se descinge de iotă și de ștergar și își ia veșmintele sale și șade. Și iar citește preotul sau diaconul:

După ce le-a spălat picioarele şi Şi-a luat hainele, S-a aşezat iar la masă şi le-a zis:
Arhiereul sau cine va fi mai mare, stând, zice
: Înţelegeţi ce v-am făcut Eu? Voi Mă numiţi pe Mine: Învăţătorul şi Domnul, şi bine ziceţi, căci sunt. Deci dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori să ca să spălaţi picioarele unii altora; Că v-am dat vouă pildă, ca, precum v-am făcut Eu vouă, să faceţi şi voi. Adevărat, zic vouă: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său, nici solul mai mare decât cel ce l-a trimis pe el. Când ştiţi acestea, fericiţi sunteţi dacă le veţi face.

Cântărețul: Slavă Ție Doamne, slavă Ție.

Și după Evanghelie, preotul citește rugăciunea aceasta: Domnului să ne rugăm.

Cântărețul: Doamne miluiește.

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce, dupa multa mila Ta, Te-ai smerit pe Tine insuti luand chip de rob; Care in vremea patimilor Ta le celor mantuitoare si facatoare de viata, de bunavoie ai voit a cina cu Sfintii Tai Ucenici si Apostoli, si dupa aceea Te-ai incins cu fota si ai spalat picioarele lor, dandu-le lor chip de smerenie si de dragoste u nul catre altul, si ai zis : Precum am facut Eu voua, asa si voi sa faceti unul altuia, insuti si acum Stapane, vino in mijlocul nevrednicilor robi lor Tai, care urmam pildei Tale si spala toata intinaciunea si necuratia sufletelor noastre ; ca spaland praful ce s-a lipit de noi prin pacate si stergandu-ne unul pe altul cu stergarul dragostei, sa putem placea Tie in toate zilele vietii noastre si sa aflam mila inaintea Ta.

Ecfonisul: Ca Tu esti Cel ce binecuvintezi si sfintesti toate, Hristoase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impre una si Parintelui Tau, Celui fara in ceput, si Preasfmtului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Dupa aceea se stropesc: toți frații la fețe din spălătoare. Apoi se merge în biserică, cântând aceste tropare din Cântarea a 5 -a, a Vinerii celei mari. Glasul al 6-lea:

Dacă și-au spălat picioarele, și mai înainte s-au curățit cu împărtășirea dumnezeieștii Tale taine, Hristoase, slugile Tale s-au suit acum împreună cu Tine, din Sion la muntele cel mare al Măslinilor, lăudându-Te pe Tine, Iubitorule de oameni.

Zis-ai: Vedeți prietenilor, nu vă tulburați; că acum sa apropiat ceasul, ca să Mă prinda și să fiu dat morții de mâinile celor fără de lege; și toți vă veți risipi, lăsându-Mă singur; dar vă voi aduna iarăși ca să Mă propovăduiți pe Mine, Iubitorul de oameni.

După acestea se zice: Fie numele Domnului… (de 3 ori), Slavă… Și acum… Psalmul 33: Bine voi cuvânta pe Domnul… Și dă anafura fraților, se face apolisul și se merge la masă unde se mănâncă bucate cu untdelemn și se bea vin.

Spălarea Picioarelor din Joia Mare, Putna
(Video)