Majoritatea americanilor rămân încrezători în rolul pozitiv al bisericilor în cadrul societăţii, în ciuda faptului că percepţia generală este că bisericile sunt depăşite şi lipsite de relevanţă, în special în societatea occidentală.
Peste 3 sferturi dintre americani cred că bisericile au o influenţă „foarte” pozitivă (53%) sau „oarecum” pozitivă (25%) în viaţa comunităţilor locale, conform unui studiu realizat de The Barna Group. Persoanele vârstnice (peste 66 de ani), persoanele căsătorite, femeile, protestanţii, afro-americanii şi adepţii unei politici conservatoare sunt printre cei înclinaţi să vadă în biserică o prezenţă pozitivă în societate.
Doar unul din 20 de americani crede că bisericile au o influenţă negativă în societate, iar unul din 6 adulţi din SUA este indiferent faţă de rolul bisericii în viaţa socială. Printre cei înclinaţi să vadă biserica drept factor de influenţă negativă în societate, studiul Barna îi aminteşte pe atei şi agnostici, pe cei care nu au fost căsătoriţi niciodată, pe cei care nu aparţin unei biserici sau care nu obişnuiesc să meargă la o anumită biserică, pe cei care au opţiuni politice liberale.
„Bisericile sunt percepute ca un element important al societăţii, chiar şi de către cei nebisericoşi”, a declarat David Kinnaman, preşedinte al The Barna Group, în opinia lui acest lucru datorându-se faptului că persoanele care nu merg la biserică sunt, în general, adulţi care au părăsit din diverse motive biserica, dar care înţeleg destul de bine ce pot să ofere bisericile societăţii.
Studiul a arătat însă că, deşi sunt mulţi cei care apreciază prezenţa bisericilor în societate şi care consideră că acestea au un impact pozitiv, aceştia nu au o perspectivă clară privind implicarea bisericilor în viaţa socială. Unul din 5 adulţi americani nu a menţionat nici măcar un singur lucru pe care bisericile ar putea să-l facă pentru a influenţa pozitiv societatea. În rândul celor care au oferit un răspuns la întrebarea despre ce ar trebui să facă bisericile s-a detaşat o perspectivă majoră: bisericile ar trebui să combată sărăcia, să le întindă o mână săracilor, să distribuie alimente şi haine celor care au nevoie, să îi ajute pe cei care nu au un adăpost.
Bisericile ar trebui să îi înveţe pe oameni ce spune Biblia şi să le ofere o direcţie spirituală (cred 12% dintre americanii intervievaţi); ar trebui să vină în întâmpinarea nevoilor specifice tinerilor, vârstnicilor şi familiilor (13%); ar trebui să promoveze valorile biblice în comunităţi (14%); ar trebui să îi ajute pe cei care sunt într-un proces de recuperare după o anumită criză (10%); ar trebui să îi ajute financiar pe cei care au nevoie, să contribuie la educarea membrilor lor şi să îi consilieze pe cei care vor să îşi găsească un loc de muncă. Sunt câteva dintre direcţiile de acţiune pe care, cred americanii, ar trebui să şi le asume bisericile.
www.semneletimpului.ro