Generațiile tinere au schimbat televizorul pe calculator, totodată fiind fel de singuri ca bătrânii

Un specialist în relații sociale avertizează că tinerii de azi renunță tot mai des la contactul direct cu ceilalți în favoarea comunicării pe Internet, fenomen care duce la o înstrăinare similară celei resimțite de bătrâni.

Foto: amandafullerblog.comPotrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie, adolescenții petrec atât de mult timp online încât nu mai au timp pentru a se întâlni cu prietenii. Deși au în medie 243 prieteni pe Facebook, tinerii încep să fie la fel de singuratici ca adulții în vârstă.

Circa 60% din respondenții la studiul citat de Daily Mail au declarat că le e mai greu să își facă prieteni „în viața reală” decât pe Facebook. Mai mult, 69% dintre respondenții englezi consideră că țara lor este un loc neprietenos.

Pentru expertul Julie Peasgood, specialist în relații sociale, este evident că în loc să dărâme barierele sociale, tehnologia îi izolează pe oameni.

„Nu poți îmbrățișa un prieten de pe Facebook,” spune Peasgood, deplângând efectul de calmare, vindecare și conectare al atingerii dintre oameni.

„Tinerii de 18 ani sunt la fel de singuri ca bătrânii de 80 de ani și doresc o rețea de prieteni online pentru că nu își mai pot face prieteni în modul tradițional,” e de părere și Valery McConell, editor la publicația britanică de tineret Yours.

„Fără să își dea seama, societatea noastră nu ne mai oferă una dintre funcțiile de bază care îi menținea funcționarea. Am permis contactului de zi cu zi, curtoaziei și amabilității care se transformă în prietenie și care ne unește să dispară, ca să facă loc eficienței,” a adăugat ea.

„Societatea modernă nu ne încurajează să vorbim unii cu alții față în față și, ca urmare, nivelurile de singurătate au ajuns la un punct critic, amenințând totodată să se înrăutățească,” a mai avertizat McConnel.

Alarmată de faptul că „oamenii n-au mai interacționat niciodată atât de puțin ca în prezent,” editorul Yours numește generația „Friends”, descrisă de serialul omonim, ca o veritabilă „eroare”.

www.semneletimpului.ro