Cum să reacționăm la ofensele aduse în adresa preoților pe internet?

Ce este de făcut în situația în care oamenii plasează pe rețelele sociale sau în diferite pagini albume cu fotografiile Patriarhului, a Mitropolitului sau a preoților, însoțite de comentarii jignitoare? Fotografii sau fraze smulse din context? Trecem pe alături? Unde este mijlocul de aur? Răspunsul la această întrebare îl aflăm de la purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ruse, Părintele diacon Alexandru Volkov.
Nu atrageți atenție la astfel de lucruri! Trebuie să înțelegem că Internetul – este un mediu, în mare pentru oameni nu tocmai sănătoși, care au probleme personale grave, și care, prin ofensarea celor din jur, inclusiv și a clerului, cearcă să-și rezolve problemele psihologice și de alt gen.
Pe de altă parte, în cazul în care unele lucruri jignitoare au fost postate chiar de prietenii Dvs., sau în diferite pagini oficiale conștient, atunci cu siguranță ar trebui să declarăm respingerea categorică a astfel de publicații.
Oponenții Bisericii și denigratorii Ei ar trebui să înțeleagă că nu trăiesc într-un vid, și alături de ei există oameni ortodocși, pe care astfel de insulte îi ofensează.
Dar, totodată, să te angajezi într-o dezbatere lungă, inutilă și sterilă după cum sa demonstrat deja de-a lungul timpului, nu se merită. De fapt, la fel ne învață cu multă claritate și Sfântul Apostol Pavel, care afirmă în Epistolele Sale: „Iar de întrebările nebuneşti şi de înşirări de neamuri şi de certuri şi de sfădirile pentru lege, fereşte-te, căci sunt nefolositoare şi deşarte. De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te, știind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.”