Anual, pe 16 ianuarie, Statele Unite celebrează Ziua Libertăţii Religioase, ocazie cu care preşedintele în funcţie reaminteşte cetăţenilor americani importanţa respectării diversităţii moştenirii culturale şi religioase care a stat la baza Americii moderne. Însă anul acesta, declaraţia de presă a preşedintelui Obama a fost intens criticată şi ironizată, din cauza numeroaselor decizii anti-libertate religioasă din ultimii ani.
Barack Obama a reamintit că americanii de toate credinţele au format societatea americană modernă şi a lăudat pelerinii şi pionierii care au luptat pentru abolirea sclaviei şi respectarea drepturilor civile.
„Suntem o naţiune de creştini şi musulmani, evrei şi hinduşi, sikşi şi ne-afiliaţi religios. Moştenirea noastră diversă este o forţă datorită libertăţii noastre religioase”, a declarat Obama.
Preşedintele a mai adăugat că libertatea religioasă nu este doar un drept american, ci un drept universal, ce trebuie protejat atât în Statele Unite, cât şi în alte ţări de pe glob. „Această libertate este o parte esenţială a demnităţii umane, iar fără ea lumea nu poate cunoaşte o pace de durată”, se mai arată în declaraţia de presă postată pe site-ul Casei Albe.
De altfel, protejarea libertăţii religioase a constituit o parte importantă a campaniei sale electorale pentru obţinerea celui de-al doilea mandat de preşedinte. Obama a subliniat în numeroase rânduri că este foarte dedicat apărării libertăţii religioase şi chiar a creat pe site-ul său o secţiune denumită „Un popor al credinţei” (People of faith), care detaliază angajamentul său faţă de această idee.
Însă promisiunile preşedintelui nu scapă de analiza publică, în special prin prisma celor mai recente evenimente. Săptămâna trecută, libertatea religioasă a fost alungată din spaţiul public după ce pastorul ales să înalţe rugăciunea de binecuvântare (Louie Giglio)a preşedintelui, în cadrul ceremoniei de învestire, a fost înlocuit, din cauză că avea opinii anti-homosexuale, care sunt diferite de ceea ce promovează administraţia prezidenţială. Comitetului care organizează ceremonia de învestitură a anunţat că pastorul va fi înlocuit de cineva care are opinii pro-homosexuale şi pro-căsătorii gay.
Zilele acestea, libertatea religioasă este din nou subiect de dezbatere, după ce Casei de Editură Tyndale, care tipăreşte în principal Biblii şi materiale religioase creştine, i-a fost negat dreptul de a fi exclusă din Obama Care. Editura este, aşadar, obligată să asigure contracepţie gratuită angajatelor sale, deoarece administraţia Obama a apreciat că fiind o organizaţie care are profit, editura nu poate fi considerată instituţie religioasă.
Judecând cele mai recente dezbateri, dar şi alte încălcări şi abateri de la libertatea religioasă, site-ul anti-avort Life News a calificat declaraţiile preşedintelui drept paradoxale, întrucât administraţia Obama a susţinut „o serie de legi care încalcă fragrant libertatea religioasă, cum ar fi obligativitatea asigurării contracepţiei gratuite”.
O altă organizaţie pro-viaţă, Susan B. Anthony List, care urmăreşte să elimine practicarea avortului în SUA, prin intrarea lui în ilegalitate, a considerat că declaraţiile preşedintelui sunt un semn de ipocrizie. „Libertatea noastră religioasă şi libertatea de conştiinţă au fost ameninţate ca niciodată până acum în timpul preşedintelui Obama, care nu a ţinut cont de obiecţiile religioase ale celor ce nu doresc contracepţie gratuită”, a declarat preşedintele organizaţiei pentru Christian Post.
O opinie despre acest subiect a exprimat şi preşedintele Consiliului Family Research, Tony Perkins, într-un interviu pentru Charisma News. „Astăzi, preşedintele a făcut o declaraţie. Totuşi, prima afirmaţie subliniază sfinţenia „libertăţii de închinare”. Îi reamintesc preşedintelui că Constituţia nu garantează doar libertatea de închinare, ci şi pe cea religioasă. Cele două sunt foarte diferite. Libertatea religioasă merge mai departe, garantând dreptului de a-ţi trăi credinţa nu doar în propria casă, ci şi în spaţiul public”, a concluzionat Perkins.
Un razboi rece în privinta libertatii religioase
Un război rece în privinţa libertăţii religioase
www.semneletimpului.ro